Wedstrijden in Afrika lijken op het lijf van Barbara de Koning geschreven, want nadat ze eind vorige maand al in Maselspoort won, heeft ze nu opnieuw een Africa Cup gewonnen. In Mandela Bay was De Koning de enige atlete die op een OD onder de twee uur dook en daarmee de winst naar zich toe trok. Ze was logischerwijs dus ook de beste van de vier Nederlandse deelneemsters.

De Koning finishte in een tijd van 1:59:30 uur en besliste de race voornamelijk door een ijzersterke 10 kilometer: die liep ze in 35:41 minuut. De tweede vrouw, Amber Schlebusch, werd tweede in een tijd van 2:01:30 en daar weer 37 seconden achter pakte Tanja Stroschneider het brons.

Daarmee viel Rachel Klamer, die pas vorige week weer een tien kilometer voor het eerst liep en herstellende was van Covid, net buiten het podium. Zij werd vierde in 2:03:09. Dat zij haar loopniveau nog niet haalt, blijkt ook wel uit haar looptijd: 38:21 over 10 kilometer. Rani Skrabanja werd zevende in 2:04:54 en Marit van den Berg negende in 2:05:52. In totaal stonden er zestien dames aan de start.

Bij de mannen stond Richard Murray aan de start. Hij werd zevende.