Onder mooie omstandigheden werd vandaag de 1/3 triathlon van Oud Gastel gewonnen door Evert Scheltinga, terwijl bij de vrouwen Anne Zijderveld liet zien over de langste adem te beschikken en de overwinning naar zich toe trok. Zij was zelfs zo sterk dat ze al tijdens het zwemmen met overmacht de leiding nam en tot de finish solo aan kop bleef gaan.

Scheltinga kreeg in de mannenrace voornamelijk tegenstand van de Belg Pamphiel Pareyn, die vorige week nog vijfde werd tijdens Challenge Geraardsbergen. De mannen waren vandaag aan elkaar gewaagd: zo kwamen zij na 1300 meter zwemmen als eerste uit het water, op ongeveer 40 seconden voorsprong op onder andere Milan Brons, Erik-Simon Strijk en Sven Strijk. Tijdens het fietsen zetten Brons en Sven Strijk de achtervolging in, maar dichterbij de koplopers kwamen ze niet. Tijdens het lopen wist Brons nog tijd goed te maken op Pareyn. Echter gaf veertien kilometer lopen onvoldoende tijd om het zilver van hem af te pakken. Scheltinga sloeg uiteindelijk een gaf op de Belg en trok zo de overwinning naar zich toe, op 46 seconden gevolgd door Pareyn. Brons deed vandaag zijn achternaam eer aan en finishte op een derde plaats (+2:15).

Scheltinga won de race niet alleen, maar deed dat met een eindtijd an 2:29:46 uur ook als eerste man ooit op dit parcours onder de 2,5 uur. Zijn reactie na de finish:

(tekst gaat verder onder video)

Oppermachtige Zijderveld

Bij de vrouwen kwam al na het zwemmen niemand meer in de buurt van Anne Zijderveld. Op één minuut voorsprong liet zij in het water onder andere Bernadette Lohmann, Juriena de Vries, Annika Spronk en Cora Vlot achter zich. Tijdens het fietsen vergrootte zij dit gat ruimschoots. Alleen Spronk kwam met een fietstijd van 1:39:35 met Zijderveld mee, maar het gat dat al tijdens het zwemmen ontstond fietste zij hier niet meer mee dicht. De derde beste fietstijd ging naar De Vries, die 4:02 minuut langer de tijd nodig had voor deze zestig kilometer. Ondanks de tijd die Zijderveld op De Vries verloor tijdens het lopen, wist zij alsnog de winst veilig te stellen. De Vries volgde zo als tweede (+4:01) en de derde plaats ging naar Cora Vlot, die tijdens het lopen een teruggezakte Spronk opraapte.

Na afloop spraken we ook met Anne Zijderveld: