Het WK Multisports in Townsville, Australië, is afgelopen nacht Nederlandse tijd afgesloten met het WK Long Distance. In een wedstrijd over 3 kilometer zwemmen, 114 kilometer fietsen en 30 kilometer hardlopen ging de winst – en dus de wereldtitel – naar Antonio Benito Lopez (SPA) en Charlene Clavel (FRA).

In een wedstrijd met weinig deelnemers en waar veel van de grote namen ontbraken, begon Antonio Benito Lopez meteen goed aan de race: met een zwemtijd van 37:51 kwam hij in een kopgroep van zes man uit het water. Op de fiets vond vervolgens de volgende schifting plaats, want alleen Steven McKenna, Dylan Magnien en Charlie Quin konden toen nog met hem mee. De Belg Louis Naeyaert fietste een minuutje sneller, maar was daarvoor al met meer dan twee minuten achterstand uit het water gekomen. Naeyaert zorgde er zo wel voor dat hij een goede positie pakte toen aan de run werd begonnen.

Tijdens die run was Benito Lopez – met een looptijd van 1:43:06 – heer en meester. Hij was minuten sneller dan de andere mannen en liep uiteindelijk naar de wereldtitel in een tijd van 5:02:54. McKenna werd tweede in 5:06:03 en Naeyaert derde in 5:07:29.

Bij de vrouwen was het Julie Iemmolo die met een zwemtijd van 41:37 minuut een voorsprong van vier minuten pakte op haar eerste achtervolgsters en ook op de fiets noteerde zij de snelste tijd. Charlene Clavel kon nog het beste volgen, maar in T2 was haar achterstand al wel opgelopen tot bijna vijf minuten.

Dat er nog veel kan gebeuren gedurende dertig kilometer hardlopen, bleek wel toen Clavel maar liefst tien minuten sneller was dan Iemmolo en haar achterstand dus omboog in een ruime voorsprong. Clavel won de race in 5:45:14. De Poolse Marta Lagownik, die tijdens de run ook nog voorbij ging aan Iemmolo, werd tweede in 5:47:16 en Iemmolo werd uiteindelijk derde in 5:51:04.

Titelverdedigers Clement Mignon en Marjolaine Pierre gingen niet van start.

Charlene Clavel wereldkampioen Long Distance (Foto: World Triathlon)