De Engelse autocoureur Billy Monger verloor in april 2017 zijn beide benen in een heftige crash tijdens een British F4 race. De jonge coureur keerde ondanks dit verschrikkelijke ongeluk terug naar de sport en houdt het zelfs niet alleen bij autosport: de 21-jarige coureur daagt zichzelf namelijk uit voor het goede doel, Comic Relief, door in vier dagen tijd te hiken, fietsen en kajakken over een afstand van 140 mijl (225 kilometer, red.). “Dit is voor mij absoluut de zwaarste fysieke uitdaging die ik ooit ben aangegaan”, vertelt de atleet aan BBC Breakfast.

Monger legt uit dat leren lopen met prothese na zijn dubbele amputatie al moeilijk genoeg was. “Maar om dan nu dit te gaan doen…dan daag ik mezelf wel echt uit. Ik heb mezelf écht in het diepe gegooid.” Sinds zijn ongeluk had Monger niet meer op de fiets gezeten. Toen hij half december begon met trainen voor deze uitdaging, stapte hij dan ook voor het eerst in vier jaar weer op een fiets. “Ik wist niet of het überhaupt mogelijk was om te fietsen en de afstand die ik af moet leggen is behoorlijk groot.”

Daarbij heeft de atleet sinds zijn amputatie niet meer dan zes kilometer gewandeld en nog nooit in een kajak gezeten, dus op alle vlakken streeft Monger ernaar het onmogelijke mogelijk te maken.

Monger zamelt met zijn uitdaging geld in voor Comic Relief. De organisatie zal zich daarmee inzetten tegen dakloosheid, huiselijk geweld, mensen helpen omgaan met mentale problemen én mensen helpen die ernstig lijden onder de coronacrisis. “Ik ben zo dankbaar voor het team dat mij heeft laten zien wat voor geweldig werk zij doen. Zij vertelden mij hoe belangrijk sport is in het leven van jonge mensen en hoe het hen kan helpen in een moeilijke tijd. Ik zal hieraan denken als het zwaar wordt. Dan weet ik weer dat dit het allemaal waard is omdat ik hopelijk die zeer welkome donaties kan werven.”

Het evenement vindt plaats op 19 maart 2021, tijdens de zogenaamde ‘Red Nose Day’, een dag waarop er massaal door allerlei projecten geld wordt opgehaald voor Comic Relief. Monger’s uitdaging zal volledig vastgelegd worden voor een BBC One documentaire.