Er zijn van die dingen waarvan het bijna lijkt alsof we het gewoon niet willen horen, omdat we denken dat het ons tóch niet lukt, zoals bijvoorbeeld het belang van gezond eten en veel slapen voor een atleet. Terwijl er zoveel gesproken wordt over het snelste materiaal en de beste trainingsvormen, wordt aan het onderwerp ‘slaap’ relatief weinig aandacht besteed. En dat terwijl je moeilijk van een lichaam kunt verwachten dat het iedere dag op de top van zijn kunnen presteert als het te weinig rust.

Al zijn er mensen die prima presteren op minder slaap, zouden mensen gemiddeld acht uur per nacht moeten slapen. Toch zijn er weinig mensen die dit halen. En terwijl je daar niet altijd wat aan kan doen – door bijvoorbeeld kinderen die niet doorslapen –  zijn er wel een paar dingen waar je op kunt letten om een geweldige slaper te worden:

1. Track je slaap

Om te beginnen is het goed om te weten of je überhaupt genoeg slaapt. Denk eens terug aan je afgelopen nachten, hoe laat ging je slapen en hoe laat stond je op? En voelde je je uitgerust toen je opstond? Je zou je slaap met een horloge kunnen tracken, om precies inzichtelijk te hebben wanneer je diep slaapt en wanneer je tussendoor wakker bent. Toch lijkt dit niet altijd precies te kloppen en kan het ook juist onrust geven als je horloge aangeeft dat je zeer onrustig hebt geslapen, terwijl dat voor je gevoel eigenlijk wel meeviel.

2. Bedenk van tevoren hoe laat je in bed wil liggen

Als je al vroeg in de avond bedenkt dat je ernaar wil streven om – bijvoorbeeld – voor 22:30 in bed te liggen, is de kans al een stuk groter dat dit ook daadwerkelijk lukt. Hou de klok een beetje in de gaten en voorkom dat je onbewust uren voor de tv blijft hangen of op je telefoon scrolt voordat je het bed opzoekt. Je zult jezelf de volgende dag dankbaar zijn als je een lange nacht hebt gemaakt door vroeg onder de wol te gaan.

3. Schermtijd

Het is algemeen bekend dat het blauwe licht van een telefoon, laptop of zelfs de tv, de aanmaak van melatonine onderdrukt en je daardoor soms moeilijker in slaap kunt komen. Probeer daarom voor het slapen gaan zo min mogelijk naar schermen te kijken én stel standaard je telefoon vanaf een uur of 20:00 ‘s avonds in op nachtstand. Het licht zal dan warmer worden, wat rustiger is voor je ogen.

4. Frisse lucht

Al vriest het op het moment nog zo hard in de nacht, toch is het lekker om een raam op een kiertje te zetten. Het is vooral ook gezonder en het is bewezen dat een koude kamer bevorderlijk is voor je nachtrust. Dan is het wel belangrijk dat je het verder warm genoeg hebt en dat je niet ligt te rillen natuurlijk, want dat slaapt dan weer een stuk minder fijn. Een goede luchtcirculatie zorgt ervoor dat je een stuk frisser opstaat dan wanneer je de hele nacht dezelfde lucht in- en uitademt.

5. Eten

Slapen op een lege maag werkt niet, maar slapen op een volle maag ook zeker niet. Eet daarom niet teveel vlak voor het slapen gaan, dan is je lichaam mogelijk nog veel te druk met het verwerken van je maaltijd terwijl je probeert in slaap te vallen.

6. Cafeïne

Het is bijna overbodig om te zeggen, maar vermijd cafeïne in de laatste uren voordat je naar bed wil gaan en voorkom zo dat je hyperactief in je bed belandt.

7. Trainen vlak voor het slapen gaan

Al zijn er ook zeker mensen die het juist fijn vinden werken, hebben anderen moeite om in slaap te komen kort na een trainingssessie. Dit kan komen doordat je hartslag nog te hoog is en je vol endorfine zit.

8. Goed kussen, matras en lakens

Met stip op één staat het belang van een goed matras, kussen en laken als het gaat over een goede nachtrust. Natuurlijk vindt iedereen wat anders prettig. Zo zakt de één graag helemaal weg in een matras terwijl de ander het liefst een heel hard matras heeft. Laat je daarom adviseren en probeer in een beddenwinkel uit wat voor jou het beste werkt. Terwijl je het misschien niet verwacht, doet ook de kwaliteit van lakens veel voor je nachtrust. Een polyester laken kan bijvoorbeeld benauwend voelen, zeker in de zomer. Katoen is vaak een stuk duurder, maar het voelt luchtiger aan.