De automobilist die gisteren twee Belgische wielrenners dood reed en er nog eens drie verwondde, reed zoals al werd vermoed inderdaad zonder geldig rijbewijs. Daarnaast was hij onder invloed van alcohol en reed hij veel te hard. Na het ongeluk kroop de automobilist uit zijn auto en riep hij constant dat de fietsers ‘niet dood mochten’ maar ‘moesten blijven leven’.

Die oproep was echter veel te laat en haalde niks uit, want naar alle waarschijnlijkheid waren de twee fietsers op slag dood. De dader is een 45-jarige man, die vader is. Volgens Het Nieuwsblad had hij twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed.

Volgens één van de wielrenners die het ongeval overleefde, reed de man rond de 120 kilometer per uur waar slechts zestig kilometer per uur was toegestaan. Daarbij raakte hij een verhoogde berm, maar door de hoge snelheid kon hij zijn stuurfout niet corrigeren. Daarop week hij uit naar de andere rijrichting en botste hij frontaal op de groep van vijf fietsers, die op een afgescheiden fietspad reden.

De dader blijkt al drie keer eerder veroordeeld te zijn, waarvan twee keer voor rijden onder invloed. Zijn rijbewijs was reeds ingetrokken. Daarnaast wordt nu onderzocht of hij gisteren, ten tijde van het noodlottige ongeval, ook onder invloed van drugs was.

De beide dodelijke slachtoffers – fervente fietsers – laten kinderen achter.