Het is niet voor niets dat bananen al sinds jaar en dag favoriet zijn bij atleten. Niet alleen in training, maar ook tijdens en na wedstrijden. Een makkelijke, goed vullende en gezonde ‘snack’. De bananenpannenkoeken en bananenbroden vliegen je tegenwoordig om de oren op social media, en dat heeft een goede reden: er zitten bijzonder veel voordelen aan het eten van bananen.

1. Vitaminen B

Maar liefst vijf van de acht vitaminen B vind je terug in bananen. Deze zijn zeer belangrijk voor je zenuwstelsel.

2. B6

Er zijn weinig vruchten of groenten waarbij je zo makkelijk aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitaminen komt. Met het eten van een banaan zit je meteen op 40 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B6. Daar zal niet alleen je weerstand van opknappen, maar het is ook goed voor de spijsvertering en een gebalanceerde bloedsuikerspiegel.

3. Kalium

Bananen zijn een bron van kalium. Dit mineraal verlaagt de bloeddruk en draagt daarmee bij aan het goed functioneren van hart, nieren en hersenen. Daarbij speelt het een rol in het doorgeven van prikkels in het zenuwstel. Niet onbelangrijk voor sporters!

4. Blij van een banaan

Met het stofje tryptofaan – dat je vindt in bananen – maakt ons lichaam serotonine aan; een stofje dat mensen een gelukkig gevoel geeft.

5. Verbeterde stoelgang

Ga je weinig naar de wc? Of ga je juist te vaak? Een banaan kan wel eens uitkomst bieden. Bananen zijn een bron van vezels die je stoelgang beter in balans kunnen brengen.

6. Maagzuur

Een banaan helpt bij het neutraliseren van maagzuur. In plaats van een ‘Rennie’, kun je dus ook gewoon een gezonde banaan eten om brandend maagzuur te bestrijden.

7. Zwangerschap

Aangezien bananen de bloedsuikerspiegel stabiel houden, kan een banaan helpen tegen ochtendmisselijkheid.

8. De beste van de fruitmand

Naast appels zijn bananen het populairste fruit in de Nederlandse fruitschaal. Vergeleken met een appel bevat een banaan echter vier keer zoveel proteïnen, een dubbele hoeveelheid koolhydraten, drie keer meer fosfor en vijf keer zoveel ijzer en vitamine A.

9. Zweetvoeten voorkomen

Naast al deze gezondheidsvoordelen, zouden bananen ook helpen om zweetvoeten tegen te gaan.