Dat we bijzondere maanden achter de rug hebben, en ongetwijfeld ook nog tegemoet gaan, behoeft geen uitleg meer. Niet alleen voor atleten is het een rare periode, maar zeker ook voor organisatoren. In gesprek met Vincent van der Stouwe, die als directeur van Extra Leisure verantwoordelijk is voor onder andere Ironman Westfriesland, Ironman Maastricht en het Long Course Weekend in Beesel, kijken we terug op een bewogen tijd, maar ook vooruit naar hopelijk al het moois dat gaat komen. ,,Al onze races waren afgelast, maar ik ben er eigenlijk van overtuigd dat al onze races ook nog dit jaar zullen doorgaan.”

In het geval van het Long Course Weekend zou dat zijn in het weekend van 18, 19 en 20 september, in het geval van Ironman Maastricht het weekend van 25, 26 en 27 september en weer een week later, in het weekend van 2, 3 en 4 oktober, vindt dan nog Ironman Westfriesland plaats. ,,Alle inschrijvingen zijn op dit moment weer geopend en we merken dat atleten staan te popelen. Overigens hebben we nu nog nergens een vergunning voor en ik verwacht ook niet dat we die deze maand nog krijgen. We zijn vooral heel erg druk met alles aanleveren, dat door corona nog bovenop de gebruikelijke vergunningsaanvragen komt. De ene gemeente zit daar ook iets strakker in, dan de ander. De grootste vraag lijkt nu vooral te zijn, hoe we met het publiek om zullen gaan.”

‘Dankbaar voor typisch Nederlandse mentaliteit’

Ondanks dat is Van der Stouwe vooral erg dankbaar dat hij in Nederland evenementen organiseert, en niet in een ander land waar gemeentes en andere betrokken partijen soms veel minder meewerkend lijken. ,,Wij werken heel nauw samen met gemeente, politie en de veiligheidsregio’s. Daarin is het belangrijk dat we elkaars hand blijven vasthouden en kijken naar het mogelijke. Er zal ongetwijfeld een spagaat moeten worden gemaakt, maar ik merk heel erg de bereidheid van alle partijen om tot een goede oplossing te komen. Iedereen denkt mee. Iedereen zit natuurlijk ook op zijn of haar eigen manier in de shit, maar probeert dat wel samen op te lossen. Ik ben erg dankbaar voor die typisch Nederlandse mentaliteit.”

‘Binnen ons team zijn mensen opgestaan’

Van der Stouwe heeft de afgelopen periode ook een heleboel bijgeleerd én de kracht van zijn team extra ingezien. ,,Er wordt van veel mensen veel gevraagd. Als bedrijf hebben wij er bewust voor gekozen om te blijven ondernemen. We blijven enthousiast, positief én aan onze evenementen werken. Ook als we daarbij het risico lopen uiteindelijk te moeten aflasten. We hebben plannen gemaakt voor de toekomst en voor eventueel nieuwe races. Binnen ons team zijn echt mensen opgestaan. Mensen die ik zie als toekomstige wedstrijdleiders. Dat was heel mooi om mee te maken.”

‘We snakken naar de evenementen’

Los van het feit dat Van der Stouwe er vanuit gaat dat alle evenementen eind dit jaar door zullen gaan, geniet hij ook van een andere ontwikkeling. ,,Ik zie de laatste tijd veel meer mensen buiten sporten. En dat zijn mensen die straks ook allemaal een keer willen racen tegen de klok. Of tegen anderen. En mensen die een medaille omgehangen willen krijgen. Net als al die atleten kunnen wij ook niet wachten. We werken 365 dagen per jaar keihard om mooie evenementen neer te kunnen zetten. Nu snakken we daar dus ook naar.”