Er was tot voor kort nog hoop op een WK Duathlon Long Distance, maar zojuist verdween deze hoop toen de organisatie van Zofingen de knoop doorhakte en daarmee het WK Powerman LD Duathlon – dat gepland stond voor 20 september – annuleerde. De wedstrijd schuift op naar 29 en 30 mei 2021. Dat betekent automatisch dat de Belgische Diego van Looy – de winnaar van vorig jaar – nog een jaar langer wereldkampioen blijft. In dezelfde wedstrijd won Daan de Groot vorig jaar brons.

De organisatoren van de Zwitserse Powerman Duathlon hadden eerder al de rechten voor het WK opnieuw aan de ITU overhandigd, maar werkten de laatste weken toch nog aan een oplossing. Het is vooral het oplaaien van het corona-virus, dat in Zwitserland tot hogere aantallen besmettingen heeft geleid de afgelopen dagen, dat aan de basis ligt van de beslissing die nu is genomen. ,,Nadat de situatie rond COVID-19 de afgelopen weken in Zwitserland en wereldwijd is verslechterd, hebben de ITU, IPA en de Zwitserse Triatlonfederatie samen met de autoriteiten en het lokale organisatiecomité besloten om het ITU-wereldkampioenschap LD Duatlon in Zofingen uit te stellen tot 2021. Van bijzonder belang zijn de strengere reisbeperkingen voor Zwitserland en de strengere beschermingseisen voor grote evenementen.”

Voor veel duatleten geldt Zofingen als wat Kona voor triatleten is. Dat maakte de prestatie van Daan de Groot, die vorig jaar dus derde werd, dan ook extra knap.