Het waren Barbara de Koning en Gjalt Panjer die gisteren, tijdens de Europe Triathlon Cup in Melilla, de hoogste ogen gooiden namens Nederland. De Koning miste de aansluiting tijdens het eerste looponderdeel – de race werd vanwege het slechte weer omgezet in een duathlon – en kwam daardoor niet verder dan een 21e plek. Panjer kwam ook tijdens het lopen te kort om voorin mee te strijden en moest daardoor genoegen nemen met een 26e plaats. De race werd bij de vrouwen gewonnen door de Franse Cassandre Beaugrand. Bij de mannen nam ook Franse atleet plaats bovenop het podium; daar was het Dorian Coninx die zegevierde.

Vrouwenrace

Met een looptijd van 7:31 minuut achter haar naam, bereikte De Koning als 31e haar fiets. Daarmee lag de atlete na dit eerste onderdeel ruim een halve minuut achter de snelste dame: Beaugrand. Terwijl zich voorin de race een kopgroep vormde met daarin de grootste favorieten voor de winst, vond De Koning aansluiting in een achtervolgende groep, waar ook Dreyling – die vlak na de Koning T1 in kwam – zich nog bij kon voegen. Kim van ‘t Verlaat sprong als 51e de fiets op en slaagde er niet meer in om de achterstand die ze tijdens het eerste looponderdeel opliep recht te zetten.

De Koning sloot haar wedstrijd af door vijf kilometer binnen 17:48 minuut te lopen. Ze liep daarmee richting een 21e plaats (+2:48). Dreyling noteerde een looptijd van 18:07 minuut en passeerde de streep als 25e (+3:09). Van ‘t Verlaat stapte na het fietsen uit.

Beaugrand was niet alleen tijdens het eerste looponderdeel de snelste atleet van de dag; ook op de vijf kilometer noteerde ze de snelste tijd. de Franse atlete stopte de klok na precies 52 minuten en volbracht het afsluitend looponderdeel in 16:10 minuut. Beaugrand deelde het podium met de Franse Leonie Perlaut (+0:45) en de Deense Alberte Kjaer Pedersen (+0:56), die respectievelijk tweede en derde werden.

Mannenrace

Net als uiteindelijk winnares Beaugrand bij de vrouwen, lag Coninx al na het eerste onderdeel op kop. De Fransman had 6:18 minuut nodig voor 2,5 kilometer lopen, waarna hij de wedstrijd bepaalde door aanvallend te fietsen. Panjer lag met een looptijd van 6:30 minuut net buiten de top dertig. Kolkman voltooide de 2,5 kilometer in 6:33 minuut, terwijl Cuijpers 6:56 minuut liep.

Dat Coninx er bij de mannen met de winst vandoor zou gaan was meteen duidelijk toen hij aan het laatste looponderdeel begon. De Fransman klokte uiteindelijk een tijd van 14:39 minuut, waarmee hij met stip op één de snelste looptijd van de dag had. Panjer liep 16:17 minuut op het afsluitend onderdeel en Kolkman 17:43 minuut. Cuijpers kon een beter tempo lopen tijdens deze tweede run, maar kwam met een looptijd van 16:02 minuut niet verder dan een 47e plek. Kolkman werd 50e en Panjer gooide met zijn 26e plaats dus de hoogste ogen namens Nederland.

Coninx legde voorin de race beslag op het eremetaal. De Engelse Barclay Izzard werd tweede (+0:02) en de Franse Tom Richard maakte het podium compleet (+0:18).