Hij was de eerste die zelf meteen toegaf dat Challenge Salou natuurlijk niet een ‘echte’ Middle Distance was – vanwege de kou werd het zwemonderdeel vanochtend geschrapt en vervangen door een looponderdeel van 4 kilometer – maar toch sprak Milan Brons van zijn beste race over die afstand, ooit. Niet zo heel gek ook, want tijdens het eerste looponderdeel zat hij er al prima bij, tijdens het fietsen kon hij relatief eenvoudig in de grote groep mee en tijdens de afsluitende halve marathon noteerde hij zijn beste looptijd – in triathlonverband – ooit: 1:13 uur. Hij werd dertiende.

Ook al hield Brons er al een week lang rekening mee dat Challenge Salou wel eens omgetoverd zou kunnen worden in een duathlon – ‘Ik hield de weersvoorspellingen al een aantal dagen in de gaten’ – was er alsnog een lichte teleurstelling toen het besluit definitief werd genomen. “Ik richt me op de Long Distance, sta over drie weken aan de start in Amerika, dus dan is beginnen met vier kilometer hoog tempo niet per se heel makkelijk. Maar het ging beter dan verwacht.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Milan Brons kon goed consolideren tijdens het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

Doordat de wedstrijd dus met vier kilometer hardlopen begon, waren de verschillen tussen het zeer sterke en brede profveld klein. Zo ontstond er dan ook een grote groep van ongeveer dertig atleten; alleen Ruben Zepuntke, Kristian Hogenhaug en Robert Kallin waren er met z’n drieën vandoor. Zij zouden tijdens het fietsen ook niet meer worden bijgehaald. Brons hield goed stand in de groep daarachter.

Tijdens de run begon Brons pas echt te vliegen, waardoor hij dus zijn beste halve marathon in triathlonverband liep. “Dat is een hele fijne opsteker.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Milan Brons tijdens sterke halve marathon. (foto: 3athlon.nl)

De wedstrijd werd gewonnen door Kristian Hogenhaug. Roberto Sanchez werd tweede, Emil Holm derde. Na afloop spraken we met Brons. Niet alleen over zijn sterke optreden (13e, red.), maar ook over zijn trainingen met Zepuntke en niemand minder dan Jan Frodeno, en over zijn doelen voor het aankomende seizoen.