Het werd een zware strijd vandaag voor Barbara de Koning en Marit van den Berg tijdens de World Triathlon Cup in Pontevedra. De Koning kwam na het zwemmen op een minuut achterstand te liggen, maar lag nog wel in de grote groep. Tijdens het fietsen raakte ze de aansluiting echter kwijt en zo vervolgde ze haar race achterin het veld. De atlete liep op het moment van schrijven op een 45e plek. Van den Berg verloor in het water al veel tijd en kon dit later niet recht zetten. Ze lag op het moment van schrijven 47e. De race werd gewonnen door de Tsjechische Petra Kurikova.

In het water genoten zes vrouwen een flinke voorsprong op de rest van het veld. Er werd hard gezwommen, want de grote groep – waar De Koning zich in bevond, net als de uiteindelijk winnares – lag na dit eerste onderdeel ruim een minuut achter de kop. Tussen deze twee groepen in bevond een handjevol atleten zich nog op een wat ongunstige positie; zij zouden later door de grote groep opgeraapt worden. Van den Berg klom als 56e aan wal (+1:54).

Tekst gaat verder onder afbeelding

Er ontstonden grote verschillen in het water. (Foto: 3athlon.nl)

Het groepje van zes met daarin de Engelse Sophie Alden, de Duitse Lena Meissner, de Franse Mathilde Gautier, de Belgische Jolien Vermeylen, de Engelse Kate Waugh en de Oekraïense Maryna Kyryk, sprong met een prettige buffer tot hun achtervolgers in het zadel. De Australische Emma Jeffcoat was één van de atleten die daarachter tussen wal en schip belandden. Na een paar kilometer voegde de grote groep zich bij de paar losse atleten voor hen. Dat leverde een groep op van ruim dertig atleten. De Koning moest deze groep uiteindelijk laten gaan en zakte terug naar achteren.

De zes atleten op kop zagen hun groepje al na één ronde uitdunnen tot vijf. De voorsprong die ze na het zwemmen hadden, werd tijdens het fietsen slechts een paar seconden kleiner. Bij aanvang van het lopen lagen ze nog altijd 57 seconden voor op de rest. De Koning en Van den Berg trokken hun schoenen zo’n vijf minuten later aan.

Verrassend genoeg waren het uiteindelijk niet de vier dames die de gehele race aan kop hadden gelegen die er met de winst vandoor gingen. Ongeveer halverwege het lopen had de Duitse Lisa Tertsch het gat tot de eerste vrouw al gedicht. Even leek het dat de Duitse er met de winst vandoor zou gaan, maar achter haar begon ook Kurikova een dreiging te vormen. Met de finishlijn al bijna in het zicht, kwam de Tsjechische uiteindelijk nog aan Tertsch voorbij. Zo was het Kurikova die zegevierde, Tertsch die tweede werd en de Franse Sandra Dodet rende naar een derde plek.

De Koning en Van den Berg lagen op het moment van schrijven respectievelijk 45e en 47e.