Wat een sterke prestatie van Barbara de Koning: de atlete liet vandaag zien in topvorm te verkeren en zegevierde tijdens de Europe Triathlon Junior Cup in Caorle, Italië. Gisteren maakte De Koning met een overwinning in de semi-finals al duidelijk dat ze vandaag wel eens hoge ogen zou kunnen gooien. En dat deed ze dus. Bij de mannen werd de beste Nederlandse prestatie door Mitch Kolkman geleverd. Hij pakte een zevende plaats in de door de Italiaanse Euan de Nigro gewonnen wedstrijd. Gjalt Panjer werd achtste.

Barbara de Koning wint, zusje Sonja de Koning dertiende

De Koning lag al na het zwemmen goed in de wedstrijd. Als zesde bereikte de atlete haar fiets, opkijkend tegen een kleine achterstand van slechts zeven seconden. Een snelle wissel zorgde ervoor dat De Koning goed voorin het veld kwam te liggen. Met de op één na snelste fietstijd achter haar naam – 15:03 minuut – begon De Koning met een prettige buffer aan het lopen. Met een sterk looponderdeel maakte de atlete het af en dus zegevierde ze met een eindtijd van 29:10 minuut en een voorsprong van zeven seconden. De Italiaanse Myral Greco werd tweede en met de Luxemburgse Mara Krombach was het podium compleet. Barbara’s zusje Sonja de Koning leverde ook een mooie prestatie en pakte een nette dertiende plek (+0:55).

Kolkman pakt zevende plek

Bij de mannen begon Kolkman zijn wedstrijd voortvarend, want hij klom als eerste atleet na het zwemonderdeel terug aan wal. Panjer wisselde als achtste. Op de fiets belandde allebei de atleten zo voorin het veld. Tijdens het lopen wisten ze hun posities ongeveer te handhaven en liet Kolkman zien goed genoeg te zijn voor een zevende plek. Direct achter hem kwam Panjer als achtste over de streep. De wedstrijd werd gewonnen door de Italiaanse Euan de Nigro. De Oostenrijkse Jan Bader en de Italiaanse Miguel Espuna Larramona werden respectievelijk tweede en derde.

Daaf Plomp stond ook namens Nederland aan de start in Caorle. Hij nam deel in de B-finale en finishte daar als 26e.

Elite: Victor Goene en Marit van den Berg snelste Nederlanders

Gisteren stonden er ook drie Nederlanders bij de elite aan de start: Youri Keulen, Victor Goene en Marit van den Berg. In de mannenrace bracht Goene het er met een 40e plaats (+2:31) als beste vanaf. Keulen nam genoegen met een 45e plek (+2:42). De wedstrijd werd gewonnen door Hongaarse Csongor Lehmann in 53:20. Bij de dames passeerde Van den Berg de streep als 56e. De atlete gaf 6:37 minuut toe op de winnares: Lena Meißner, die een eindtijd van 59:14 minuut klokte.