Hij wordt gezien als de meest brute ultrarun ter wereld en dat is zo gek ook nog niet; de afgelopen 35 jaar waren er slechts 15 finishers en verder vielen álle deelnemers aan de Barkley Marathon vroegtijdig uit. Deelnemers leggen verdeeld over vijf lussen 160 kilometer af, door onherbergzaam gebied en met een eigenlijk ontelbare hoeveelheid hoogtemeters. Inmiddels zijn de deelnemers gestart. Onder hen geen Nederlanders, maar wel twee Belgen.

Niet alleen de afstand en het onherbergzame gebied maken van de Barkley Marathon een ware martelgang, maar ook het feit dat je iedere twaalf uur aan de volgende lus moet beginnen. Haal je die cut-off niet, dan word je uit de race gehaald. De wereldberoemde marathon, waar deelnemers slechts het symbolische bedrag van één dollar voor betalen, vindt jaarlijks plaats in Frozen Head State Park in Tennessee, Amerika.

De beste manier om updates over de race te volgen, is via de hashtag #bm100 op Twitter. Deelnemers zijn de komende dagen nog bezig.  De laatste keer dat iemand de finish van de Barkley Marathon haalde, was zeven jaar geleden.