Het zit niet alleen in het design, maar ook in de naam van de Grizl CF SL 7 Throwback: terwijl Canyon natuurlijk altijd op zoek gaat naar verbeteringen en innovaties en ieder jaar stappen vooruit zet in de fietsen die het op de markt brengt, doet het van origine Duitse merk nu een stapje terug. Figuurlijk dan, want de Grizl CF SL 7 Throwback is een soort ode aan de jaren negentig, maar moet uiteraard wel de kwaliteit bieden van een hedendaagse gravelbike.

‘Retro look, moderne prestaties’

De Grizl CF SL 7 – die direct beschikbaar is maar waarvan er slechts 250 zullen worden verkocht via canyon.com – ademt dan ook ‘retro’. De kleurstelling spat bijna van het frame, maar die retro look kan niet verbloemen dat je nog steeds een zeer moderne gravelbike in huis haalt bij een eventuele aanschaf. “Op het gebied van design is de Grizl CF SL 7 Throwback een fiets die zijn naam eer aandoet. Met zijn pure jaren ’90 uitstraling is dit een throwback naar de iconische esthetiek van een uniek tijdperk in de geschiedenis van het fietsen. Een opvallende paintjob van Canyon’s eigen designteam, een roze geanodiseerde stuurpen en geborstelde aluminium DT Swiss wielen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding
 

‘Zeer capabele gravelbike’

“Achter deze stijl schuilt een super capabele gravelbike. De dagen van onbetrouwbare remmen en dunne banden zijn al lang voorbij – deze fiets heeft onderdelen die onder alle omstandigheden uitstekend werken: een draadloze SRAM Rival AXS XPLR schakelgroep, zilverkleurige DT Swiss aluminium GR 1600 wielen met gripvaste 45 mm G-One Bite gravelbanden van Schwalbe en krachtige SRAM Rival hydraulische schijfremmen. Dit alles opgebouwd rond het lichte maar ook robuuste Grizl CF carbon frame en zijn kenmerkende comfortabele, stabiele, wendbare Gravel Pro geometrie.” 

Canyon benadrukt daarnaast hoe leuk het gravelbiken is. “Al scheurend over terrein dat moderne mountainbikers niet eens zouden opmerken, moest je het in de jaren ’90 vooral hebben van je vaardigheid. De skills om uitdagender terrein met een gravelbike te rijden kan soms spannend zijn, maar, vooral zó leuk. Daar wordt het voor sommige fietsers nou juist interessant. Om een duur woord te gebruiken: Underbiken”

De Grizl CF 7 Throwback zou zich daar uitstekend voor lenen: “Met een stijve vork, 45 mm gravelbanden en een verlaagd stuur eet de Grizl ruw gravel als ontbijt, terwijl lichte trails nog steeds een respectabele uitdaging vormen – en ook veel plezier bieden. Het draait allemaal om het verleggen van de grenzen zonder de noodzaak van extreem terrein. En dat is precies waar de Grizl CF SL 7 Throwback in uitblinkt. ”  

Slechts 250 fietsen beschikbaar

Deze unieke Grizl is vanaf 14 maart 2023 in een beperkte oplage van slechts 250 fietsen verkrijgbaar. Alleen op canyon.com. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

Review Grizl CF SL 8 Suspension

3athlon rijdt momenteel op een Canyon Grizl CF 8 Suspension. Een uitgebreide review van deze gravelbike, volgt later deze week.