De Barkley Marathons lijkt dit jaar sowieso al een zeer bijzondere editie te worden: er zijn maar liefst zeven lopers begonnen aan de vierde van vijf rondes en daarmee zijn er meer lopers dan ooit in de race om de felbegeerde finish – na 160 kilometer – te halen.

Het volbrengen van drie rondes, waarin de zeven lopers dus zijn geslaagd, staat bekend als het volbrengen van de ‘Fun Run’ en vormt dus al een eerste doel op zich. Dit jaar hebben de deelnemers geluk met goede omstandigheden: het is koud, maar zonnig en dus droog. Onder de zeven lopers die nog in de race zijn, zit ook de Belg Karel Sabbe. Daarnaast loopt ook Jasmin Paris nog, de tweede vrouw ooit die überhaupt aan de vierde ronde is begonnen.

De afgelopen zeven jaar haalde niemand de finish van de Barkley Marathons: vijf lussen van 32 kilometer – 160 kilometer in totaal dus – door onherbergzaam gebied en met een eigenlijk ontelbare hoeveelheid hoogtemeters. Per lus hebben deelnemers twaalf uur om de ronde te volbrengen; anders worden zij uit de race gehaald. Op moment van schrijven hebben de lopers nog ongeveer negentien uur om de 160 kilometer te volbrengen.