Bart Aernouts en Fenella Langridge hebben zojuist de altijd druk bezette Ironman 70.3 in Barcelona gewonnen. Aernouts maakte pas in de laatste kilometers van het lopen zijn move, om uiteindelijk na 4:05:07 te finishen. Bij de dames kmam Fenella Langridge voornamelijk dankzij een sterk looponderdeel als eerste over de lijn. Zij had 4:37:42 nodig voor de wedstrijd.

Bij de heren kwam de IJslander Sigurdur Om Ragnasson na 23:11 minuten als eerste uit het water, met de Britten Elliot Smales en David McNamee in zijn kielzog. Aanvankelijk wist het Britse duo op de fiets terrein te winnen, maar de Zuid-Afrikaan Nicolas Dougall wist het paar al in de eerste helft te achterhalen en ging erop en erover. Hij was als eerste terug in de wisselzone, 2:30 minuut voor McNamee en drie minuten voor toploper Bart Aernouts.

(tekst gaat verder onder de foto)

David McNamee in gevecht met Bart Aernouts om de titel. (Foto: Ironman.com)

Lang kon Dougall echter niet van zijn voorsprong genieten, want al in de eerste helft van het looponderdeel werd hij door McNamee, Aernouts en ook Smales voorbij gesneld. Die eerste twee waren onderling in een zwaar gevecht om de titel. Pas in de laatste vijf loopkilometer wist Aernouts het verschil te maken en zich nog een minuut van McNamee los te lopen. Hij finishte de race in 4:05:07, ruim een minuut voor MCNamee. De Brit George Goodwin legde ruim twee minuten na de winnaar beslag op de derde plek met de snelste looptijd van de dag: 1:11:20.

Bij de pro’s stond één Nederlander aan de start. Milan Brons werd 21e in een tijd van 4:28:38.

Fanella Langridge mocht even aan de leidende positie ruiken in de openingskilometers van het fietsen. (Foto: Ironman.com)

Bij de dames waren de Britse Fenella Langridge en Duitse Anja Ippach beiden na iets meer dan 26 minuten de eersten aan wal. De eerste achtervolgster had bijna twee minuten langer nodig om bij haar fiets te komen. Bij het fietsen vergrootte het leidende duo de voorsprong in de eerste helft al naar meer dan vier minuten. Toch ging het Ippach nog altijd niet snel genoeg en in de tweede helft plaatste ze een versnelling waarmee ze uiteindelijk krap twee minuten losreed van Langridge.

Bij het looponderdeel bleek Langridge haar race goed ingedeeld te hebben. Op hoog tempo liep ze dichter naar Ippach en al binnen vijf kilometer pakte ze de leiding terug. Geen van de dames wist meer in de buurt te komen van Langridge en dus wist ze onbedreigd naar de zege te lopen. Ze had 4:37:18 nodig om het parcours af te leggen, terwijl Ippach achter haar ver terugviel. Ze werd voorbij gelopen door de Belgische Sara van de Vel en de Hongaarse Gabriella Zelinka, die ruim zes en zeven minuten na Langridge over de lijn kwamen. De uitgeputte Ippach wist nog wel vierde te worden, maar verloor in de laatste vijf kilometer maar liefst zes minuten.

Langridge door het dolle met haar overwinning in Barcelona. (Foto: Ironman.com)