Dat Els Visser sterk in haar schoenen staat en podiumwaardig is, bevestigt zij met een indrukwekkende tweede plaats bij Challenge Heilbronn. Ondanks het kortgeding dat eerder deze week plaatsvond tussen Ironman en Visser, weet zij haar focus overduidelijk te behouden, zo liet ze net na haar tweede plaats weten: ,,Voor mij speelt de zaak al langer dan het moment in de rechtbank. De maanden die er aan vooraf gingen waren slopender dan deze week. Het is fijn dat ik nu slechts nog af kan wachten tot de uitspraak. En ergens gaf dit mij ook motivatie om te laten zien dat ik hier mee om kan gaan.”

Extra knap gezien het zwaar bezette veld waarin Visser vandaag van start ging. Ook Evert Scheltinga was onderworpen aan een zware klus. Zo startte hij in een sterk, voornamelijk Duits veld. Namen als Sebastian Kienle, Florian Angert, Andreas Dreitz en Maurice Clavel stonden aan de start van deze halve triathlon; tevens het Duits kampioenschap. Het startveld bij de vrouwen maakte indruk met de snelste Duitse vrouw op de hele triathlon, Laura Philipp, en Daniela Bleymehl.

Bij de mannen werd er direct hard gas gegeven. Na een zwemonderdeel zonder grote verschillen, werd de wisselzone overspoeld door de eerste mannen die in een flinke groep binnen stroomden en elkaar onrustig maakten. Er werd snel en gehaast gewisseld om zo ver mogelijk voorin te beginnen aan het fietsen. De lange wisselzone gaf een paar atleten de kans een sprint in te zetten, waardoor de eerste vijftien bijna gelijktijdig hun fiets pakten. De spanning tussen de Duitsers voor de (Nationale, red.) titel was om te snijden: helmen en wetsuits moesten het in de haast ontgelden.

Evert Scheltinga begon in een vijfde positie aan het fietsen. ,,Er werd meteen hard gereden, maar ik kon goed meekomen. Ik denk dat ik misschien wel het hoogste gemiddeld wattage ooit heb gereden.” Dit was ook nodig, met voormalig wielrenner Ruben Zepuntke aan de start kon niemand het opbrengen om de benen ook maar even stil te houden. Dan nog niet gesproken over de ijzersterkte fietsbenen van Sebastian Kienle, Andi Dreitz en Florian Angert, die samen met Zepuntke de leiding hadden tijdens het fietsonderdeel.

Eenmaal aangekomen bij het looponderdeel zou de wedstrijd echt worden bepaald. Het waren een spannende drie ronden voordat Kienle wederom het lint mocht optillen. Florian Angert pakte de tweede plek en een derde plek was weggelegd voor Ruben Zepuntke. Scheltinga begon tijdens het lopen nog als zesde, maar zakte terug naar een elfde plaats. Toch heeft hij het gevoel dat hij goed op weg is naar zijn grotere doel, Challenge Roth. ,,Het zou bijna logisch zijn dat ik iets te klagen heb, want een elfde plek is niet waar ik race. Maar ik mag eigenlijk niet teleurgesteld zijn: ik heb hard gezwommen, misschien wel beter dan ooit gefietst en constant gelopen.” Een gemiddelde tijd van 3:46 per kilometer op de halve marathon bleek alsnog niet genoeg. ,,Tegenwoordig kan je een wedstrijd als deze niet tussendoor doen. Om net als de rest haarscherp aan de start te staan zal ik hier doelgerichter naar toe moeten trainen,” voegt hij toe.

(tekst gaat verder onder foto)

Evert Scheltinga pakt elfde plaats. (Foto: Romy Louise van Schooneveld)

Tweede plek Visser was niet haar gegeven

De tweede plek van Els Visser was haar niet zomaar gegeven. Het zwemmen viel haar zwaar, waardoor ze de eerste vijf vrouwen op 1:39 minuut miste. Vooruit waren onder andere favorieten Laura Philipp en Daniela Bleymehl. Visser wist ze echter snel bij te halen en reed het grootste deel van het fietsen op de derde plek. ,,Met fietsen heb ik echt geprobeerd mijn gedachten bij dat moment te houden. Toen ik eenmaal derde lag, was ik eigenlijk al blij dat het volgens plan liep.” Een podiumplek in deze wedstrijd was dan ook haar motivatie om naar Heilbronn af te reizen.

Toen Laura Philipp na 3 kilometer lopen uitstapte, ontdekte Visser even later de tweede fietser voor zich te hebben. Ondanks de halve marathon van Utrecht die zij afgelopen week liep, kon ze ook nu sterk doorlopen en de tweede positie vasthouden.