Snelheid, spektakel, tactiek: alles kwam vandaag samen tijdens de openingswedstrijden binnen de Eredivisie en 1eDivisie. Er werd in Almere afgetrapt met een individuele kwalificatie, waarbij er door alle atleten 200 meter werd gezwommen, 5 kilometer gefietst en 1.5 kilometer hardgelopen. In de middag volgde een Team Time Trial (750 – 20 – 5) op basis van een jachtstart. De tijdverschillen binnen deze jachtstart werden bepaald door de uitslagen in de ochtend.

Vrouwen Eredivisie

De eerste kwalificatiewedstrijd ging de vrouwen van titelverdediger Ferro Mosae in ieder geval bijzonder goed af. Sarissa de Vries zette individueel de snelste tijd neer (19:45 minuut) en de vrouwen uit Maastricht zetten ook de snelste teamtijd neer. Naast Sarissa de Vries zorgden Sophie van der Most, Danne Boterenbrood en Anna Witteveen voor een totaaltijd van 1:00:08.

De toon was daarmee direct gezet en de ambitie om voor een derde keer op rij landskampioen te worden, was meteen duidelijk: de vrouwen uit Maastricht bleven hun concurrenten van Hellas uit Utrecht namelijk bijna anderhalve minuut voor. Jony Heerink, Rina Zijgers, Marit van den Berg en Anne Stellaard zorgden gezamenlijk namelijk voor een tijd van 1:01:37 en daarmee pakten ze voorlopig een tweede plaats. De derde kwalificatietijd was voor de vrouwen van Kijani uit Beesd. Spannend was dat wel, want Trudy Veenstra, Joyce Caro, Eva Cornelisse en Anne Zijderveld kwamen na 1:01:38 over de finish en gaven dus slechts één seconde toe op Hellas.

Gedurende de Team Time Trial veranderde er eigenlijk helemaal niks meer in die klassering, behalve dan dat de verschillen tussen de teams wat groter werden. Ferro Mosae verloor nog wel even wat tijd tijdens de eerste 750 meter zwemmen, maar op de fiets en tijdens het lopen werd hun voorsprong op de achtervolgende vrouwen juist alleen maar groter. ,,Als je ziet dat je weer uitloopt, geeft dat wel een kick. Dit jaar is het zeker het plan om weer voor de titel te gaan. Die kans is zeker ook reëel.”

Uiteindelijk pakten de vrouwen van Hellas de tweede plaats. Zij kwamen een kleine twee minuten na de winnaressen over de streep. De derde plek was voor Kijani weggelegd, dat een krappe 2:30 minuut na Ferro Mosae finishte.

(tekst gaat verder onder video)

Mannen Eredivisie

Net als bij de vrouwen waren het bij de mannen de titelverdedigers die hun seizoen tijdens de individuele kwalificatiewedstrijd op de best mogelijke manier openden. Tim van Hemel, Jonathan Wayaffe, Bart Cooymans, Mika Vekemans en Finn Timmermans zetten namens Squadra een teamtijd van 1:12:08 neer. Heel veel voorsprong pakten de mannen uit Eindhoven daarmee overigens niet, want Joey van ‘t Verlaat, Pim Venderbosch, Koen de Leeuw, Victor Goené en Daan Gehlen zetten namens Rogelli / TriMates een tijd van 1:12:44 op de klokken. De ploeg uit Utrecht pakte daarmee voorlopig een tweede plaats. Het gat op de nummer drie, TC Twente uit Enschede, was een stuk groter. Joost Somsen, Stijn Jansen, Joachim Wera, Mark Oude Bennink en Jan-Roelf Heerssema kwamen na 1:14:06 over de streep. Daarmee bleef die ploeg overigens twee seconden voor de mannen van De Dolfijn uit Amsterdam. In die ploeg werd de snelste individuele tijd neergezet. András Czigáni had 17:43 minuut nodig voor zijn kwalificatierace.

Terwijl het Squadra was dat tijdens de Team Time Trial dus als eerste mocht beginnen aan het zwemmen, werden de rollen op de fiets snel omgedraaid en bleek het Rogelli / TriMates dat de sterkste ploeg was. De voorsprong die op de fiets werd gemaakt, werd tijdens het lopen ook niet meer kleiner. ,,Teamwork maakt dreamwork”, werd na de finish gezegd. ,,We zijn allemaal bijzonder goed in vorm. Een team dat gretig is. Het seizoen is nog lang, maar dit smaakt zeker naar meer.”

Titelverdediger Squadra pakte uiteindelijk nog wel de tweede plaats. Zij kwamen 24 seconden na Rogelli / TriMates binnen. Het brons ging naar Visma / TriCan, dat 2:09 minuut op de winnaars toegaf. De mannen uit Arnhem maakten overigens een mooie inhaalslag, want op basis van de ochtendserie gingen zij in de middag nog als vijfde ploeg van start.

(tekst gaat verder onder video)

Vrouwen 1eDivisie

De Almeerse vrouwen van TVA trapten de ochtend in eigen huis direct goed af. Met een gemiddelde tijd van 1:02:45 bleken Robin Dreyling, Tamar Veltman, Cynthia Zetz en Daniëlle Spoelder overduidelijk een maatje te groot voor de concurrentie. Binnen deze ploeg werd tevens de snelste individuele tijd neergezet: Dreyling kwam na 19:59 over de finish en was daarmee de enige atleet binnen deze divisie die onder de twintig minuten bleef tijdens de individuele kwalificatie.

Met een tijd van 1:02:45 was in ieder geval een mooie basis voor de Team Time Trial gelegd. Uiteindelijk kwamen de vrouwen van EDOsports uit Maastricht als tweede terug, al gaven Diede Diederiks, Margot Reinders, Melissa Visseren en Neiske Becks met een tijd van 1:05:36 behoorlijk wat tijd toe. De vrouwen van Kijani 2 uit Beesd zaten daar overigens weer heel dicht achter: met een gemiddelde tijd van 1:05:40 kwamen Rieneke Terink, Andrea Jochems, Tanya ten Velden en Saskia Veerman terug. Een paar seconden later volgden ook de vrouwen van De Dolfijn 2 uit Amsterdam en Hellas 2 uit Utrecht.

De basis die de vrouwen van TVA in de ochtend al legden, bleek meer dan voldoende tijdens de Team Time Trial. Sterker nog: hun voorsprong werd alleen maar groter. ,,Super om hier in eigen huis te winnen. We hadden gehoopt hoog te eindigen, maar met deze overwinning zijn we wel heel erg tevreden. Het was zwaar, maar we hebben heel goed samengewerkt.”

Het podium werd uiteindelijk gecomplementeerd door Kijani 2 en Hellas 2.

(tekst gaat verder onder video)

Mannen 1eDivisie

De mannen van Rogelli / TriMates 2 uit Utrecht gaven in de vroege ochtend de best mogelijke start aan hun seizoen. Cornelis Scheltinga, Marijn de Jonge, Tim den Braber en Merijn Ellenkamp bleken met een gemiddelde kwalificatietijd van 57:18 deel uit te maken van de snelste ploeg.

Snelste atleet van de ochtend bleek Tjardo Visser. De Almeerder maakte met zijn finishtijd van 18:30 minuut deel uit van TVA uit Almere. Deze ploeg, naast Visser bestaande uit Joost Friderichs, Thomas Naasz en Marten Visser, legde dankzij een gemiddelde tijd van 57:48 beslag op de tweede plaats. Bert van Veen, Rob Steegink, Bouke Scheltinga en Kolja Milobinski pakten met een gemiddelde tijd van 58:19 een derde kwalificatieplaats.

De voorsprong die Rogelli / TriMates 2 in de ochtend had gepakt, was uiteindelijk voldoende. De mannen van TVA kwamen nog wel dichtbij gedurende de Team Time Trial, maar ze kregen het gat uiteindelijk niet meer gedicht. ,,We werden niet eens genoemd in de voorbeschouwing”, sprak Cornelis Scheltinga direct met een grote lach op zijn gezicht. Hij doelde daarmee op het feit dat zijn ploeg na vorig seizoen nog promoveerde naar de 1eDivisie en nu dus zelfs de winst pakte in hun debuutjaar. ,,Des te mooier dat we hier dan vandaag winnen” Hij kreeg al snel bijval. ,,We wisten dat het hier vandaag kon.”

Achter Rogelli / TriMates 2 pakte TVA uit Almere dus de tweede plaats. TC Twente 2 pakte uiteindelijk het brons.

(tekst gaat verder onder video)

Ook 3eDivisie en 4eDivisie in actie

Naast de Eredivisie en 1eDivisie, kwamen vandaag ook nog de resterende ploegen uit de Badmutsen.com 3eDivisie en Pioneer 4eDivisie in actie. Deze atleten deden geen individuele kwalificatiewedstrijd, maar volbrachten ‘alleen’ de Team Time Trial over 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen.

Badmutsen.com 3eDivisie Mannen Noord

De openingswedstrijd binnen de Badmutsen.com 3eDivisie Mannen Noord bleek een bijzonder spannende. Hellas 4 uit Utrecht pakte er uiteindelijk de winst, maar Peter Kuin, Stephan Groenenboom, Ron Band en Eddie Heldoorn bleken met een eindtijd van 1:03:37 slechts drie seconden sneller dan de mannen van AV Impala 2. Deze mannen uit Drachten pakten dus het zilver in een tijd van 1:04:40. De mannen van Van der Voort Groep / Team Oude Veer uit Breezand legden beslag op het brons. Dat deden zij in een tijd van 1:04:34.

Pioneer 4eDivisie Mannen Noord

De Pioneer 4eDivisie Mannen Noord bleek uiteindelijk een nóg spannender wedstrijdverloop te kennen. De snelste vier ploegen kwamen binnen tien seconden van elkaar over de finish. Snelste ploeg was IZGS 2 uit Haarlem: Melvin Welsink, Tim Vreeburg, Jeroen Kos en Peter ter Haak kwamen uiteindelijk na 1:06:10 over de streep. Als tweede ploeg volgde Hellas 5 uit Utrecht (1:06:17) en als derde Triathlon Soest 2 (1:06:19). Net buiten het podium viel daardoor Triami 2 uit Deventer, dat een seconde later dan de mannen uit Soest over de finish kwam.

Eerstvolgende wedstrijd Teamcompetities Triathlon

Na de openingswedstrijd van dit weekend, vindt de volgende wedstrijd van Teamcompetities Triathlon plaats op 8 en 9 juni. Deze tweede wedstrijd wordt in het Limburgse Weert gehouden.