De Belg Bart Aernouts heeft zondag met overmacht Ironman Hamburg gewonnen. Van begin tot eind ging de triatleet, zij het soms gezamenlijk, aan kop. In verband met algen werd er niet gezwommen, maar werd de 3.8 kilometer zwemmen vervangen door 6 kilometer hardlopen. Daarna volgde er ‘gewoon’ 180 kilometer fietsen en 42.2 kilometer hardlopen. Bij de vrouwen ging de winst naar de Australische Sarah Crowley.

(tekst gaat onder foto verder)

Aernouts pakt winst in Hamburg. (Foto: 3athlon.nl)

Dat Aernouts 7:05:26 op de klokken zette, zegt niet zoveel vanwege het aangepaste karakter van de wedstrijd. Zijn fietstijd van 4:00:50 uur, daarbij een gemiddelde van bijna 45 halend, zegt wel heel veel. ,,Het was een zware dag voor de benen, maar ik voelde me uitstekend.” Dat moet ook wel, want na zijn snelle fietstijd volgde nog een marathon in 2:39:51. ,,De wedstrijd was anders dan je gewend bent. Omdat er werd gestart met 6 kilometer lopen, had je nu een grotere groep die tegelijkertijd aan het fietsen begon. En dat bleef ook langer zo tijdens het fietsen.”

Tijdens het lopen sloeg Aernouts een gat en daar zag hij zijn voorsprong uiteindelijk groter worden. Zeker na de eerste twintig kilometer begon hij uit te lopen. ,,Er waren meerdere turns op het loopparcours, dus ik wist goed waar de concurrentie zat. Ik wist dat Joe Skipper op een gegeven moment dichterbij kwam, maar ik wist ook dat je bij een marathon je eigen tempo moet lopen. Ik probeerde het tempo zo hoog mogelijk te houden, te blijven pushen en ik had al snel door dat dat voldoende zou zijn”, aldus de triatleet die zich dankzij zijn overwinning kwalificeerde voor Ironman Hawaii.

(tekst gaat onder foto verder)

Aernouts kon het tempo tijdens het lopen hoog houden. (Foto: 3athlon.nl)

Joe Skipper uit Groot-Brittannië pakte uiteindelijk het zilver. Hij gaf daarbij iets meer dan 7 minuten toe op Aernouts. ,,Ik zat echt tegen mijn limiet tijdens het lopen. Ik kon gewoon niet dichterbij komen. Ik merkte dat ik sneller en sneller moest, maar ging echt dood. Ik explodeerde en ben nu echt kapot. Maar ik ben wel heel blij met deze tweede plaats.” Het brons ging uiteindelijk naar de Zuid-Afrikaanse James Cunnama. Hij gaf 8:27 toe op Aernouts.

(tekst gaat onder foto verder)

Skipper ging ‘helemaal dood’. (Foto: 3athlon.nl)

Winst voor Crowley

Bij de vrouwen ging de winst dus naar Sarah Crowley. Lange tijd ging de Australische samen met Daniela Saemmler (GER) aan de leiding, maar na 121 kilometer nam de Duitse in haar eentje de koppositie. Tijdens het lopen kon Crowley haar na een kilometer of vijftien echter weer achterhalen. Vanaf dat moment was het erop en erover en zag de Australische haar voorsprong ontzettend snel oplopen. De rest van de marathon ging ze solo aan de leiding.

(tekst gaat onder foto verder)

Crowley breidt haar voorsprong tijdens het lopen gestaag uit.

Uiteindelijk deed Crowley 8:08:21 over de race. ,,Wat een geweldig publiek hier. Het meest fantastische publiek ter wereld. Het is bijna vijftig kilometer hardlopen vandaag, dus ik had geen idee wat ik kon verwachten. Het blijkt heel pijnlijk, maar het maakt het extra geweldig om te winnen. Ik weet niet wat ik prefereer: een ‘normale’ Ironman met het zwemmen of deze variant”, grapte ze direct na de finish. 

Het zilver ging naar de Duitse Katharina Grohmann. Met een tijd van 8:13:30 gaf zij iets meer dan vijf minuten toe op Crowley. Het brons was voor Maja Stage Nielsen. De Deense had 8:21:23 nodig voor haar Ironman.

Crowley toont zich de sterkste in Hamburg.