Ironman Switzerland heeft een soort van oranje kleurtje gekregen. De 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen werd bij de mannen gewonnen door de voormalig Nederlandse maar inmiddels Zwitserse Jan van Berkel. Bij de vrouwen bleek de Finse Kaisa Sali de sterkste. De Nederlandse Carla van Rooijen finishte op een dertiende plaats.

In de mannenrace pakte Van Berkel na het zwemonderdeel de leiding. Na 50:25 minuten verliet hij als eerste het water, gevolgd door een zestal atleten binnen een tijdspanne van acht seconden. De Sloveense David Plese kwam, met een achterstand van ongeveer een minuut, in de achtervolgende groep uit het water.

Tijdens het fietsen kon Plese opschuiven naar een tweede plaats. Van Berkel had zijn koppositie verloren aan de Australische Cameron Wurf die zijn achterstand van bijna zes minuten na het zwemmen compleet had weggewerkt. De voormalig profwielrenner wist met een gemiddeld tempo van meer dan 42 kilometer per uur de 180 kilometer als snelste af te leggen (4:14:52).

Wurf begon als eerste aan het looponderdeel, met een halve minuut voorsprong op Plese die op dat moment tweede lag in de wedstrijd. Beide mannen hadden een gat geslagen van meer dan 8 minuten op Van Berkel, die op dat moment in derde positie lag. De leidende positie kon Wurf tijdens het looponderdeel echter niet lang vasthouden. Plese nam al snel de koppositie over, maar ook hij moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Van Berkel. Dankzij een ijzersterke marathon (2:45:18) wist Van Berkel zich terug te vechten tot de eerste plaats en kon hij de wedstrijd op zijn naam schrijven in een tijd van 8:09:18. Plese wist beslag te leggen op de tweede plaats en finishte na 8:13:27. Wurf eindigde in derde positie en klokte een tijd van 8:14:13.

(tekst gaat onder foto verder)

Na een spannende wedstrijd wint Jan van Berkel de Ironman Zurich (Foto: Ironman Zurich)

Bij de vrouwen werd de wedstrijd door drie vrouwen gedomineerd. De Australische Annabel Luxford ging na het zwemonderdeel aan de leiding. Twee minuten daarachter volgden de Amerikaanse Skye Moench en Finse Kaisa Sali. De top drie wist stand te houden tijdens het fietsen, al wisselden de dames onderling wel van positie. Sali kon de koppositie overnemen en begon met een minuut voorsprong op Luxford aan het looponderdeel. Nog een minuut later volgde Moench die in derde positie lag. De rest van het damesveld werd op meer dan tien minuten achterstand gezet. Sali kon haar voorsprong uitbouwen tijdens het looponderdeel, dat ze in 3:08:42 voltooide. Na 9:06:01 kwam de Finse atlete als eerste over de finish. Moench volgde na een gat van ruim acht minuten in 9:14:36. Luxford moest genoegen nemen met de derde plaats (9:16:55). De enige Nederlandse deelname bij de pro atleten was die van Carla van Rooijen. Zij finishte na een moeizame race als 13e en klokte een eindtijd van 10:47:22.

Kaisa Sali schrijft de wedstrijd bij de vrouwen op haar naam (Foto: Ironman Zurich)