Bas Diederen Maastricht

De allereerste Ironman in Nederland kon zich geen mooier feestje wensen zondag in het centrum van Maastricht. Limburger Bas Diederen maakte de favorietenrol helemaal weer en zorgde voor een ongezien finishfeest voor het Stadhuis van Maastricht. Hij verpulverde de tegenstand in 8u27’18. Met Team4Talent ploegmaat Mark Oude Bennink op de tweede plaats was het feest helemaal compleet. Nochtans zag het er even slecht uit voor de gedoodverfde favoriet toen hij met schakelproblemen op een voorblad van 55 de Cauberg opzwalpte.

Batterij van het electronisch schakelsysteem leeg of een technisch defect? Feit is dat Bas op het steilste stuk van de Cauberg slalommend zich een weg naar boven moest banen. Bas moest er de kopgroep, met Alberto Casadei, Tim Brydenbach en Team4Talent’ers Mark Oude Bennink en Martijn Dekker laten gaan, maar kwam halfweg de 180 km fietsen weer aansluiten. In het laatste kwart van het fietsen trok Diederen alleen in de aanval.

De voorsprong van ruim vijf minuten op zijn teamgenoot bleek voldoende en dankzij een solide marathon liep Bas steeds verder uit. Casadei volgde op meer dan zeven minuten en moest op zijn beurt afrekenen met de Belgische debutant Tim Brydenbach. De drievoudige Belgische kampioen langeafstandstriatlon viel net naast het podium. Casadei hield zijn derde plaats vast.

Mark Oude Bennink 2de Maastricht

Maar het feestje gebeurde ver voor de Italiaan. Eerst ontplofte de markt bij de finish van Diederen en even later gingen de decibels opnieuw de hoogte in bij de finish van Mark Oude Bennink. Met een mooie achtste plaats voor Remy Vasseur kregen we drie Nederlanders in de top-10.

Remy Vasseur 8ste IM maastricht

Diederen genoot zichtbaar van zijn zege. “Dit was enorm. Vooral tijdens de tweede ronde fietsen en in het lopen was het genieten van de aanmoedigingen van het publiek. Heerlijk om hier zo te winnen. En dat probleem op de Cauberg? Ja, dat was wel even zwaar, maar gelukkig kon ik op het vlakke weer vlot terugkomen en achteraf slaagde ik er gemakkelijk in om de rest los te fietsen,” aldus de thuisatleet.

IM maastricht top 10