Als triatleet wil je zo efficiënt mogelijk trainen. Iedere training moet raak zijn en ieder kwartier zo goed mogelijk benut. Met dat idee is de TrueBike van TrueKinetix ontstaan. Het resultaat van een – zelfbenoemde – uit de hand gelopen hobby, maar inmiddels een serieuze business voor Bas van Rens. ,,Iedereen die op onze fiets stapt, kan daarna niet geloven dat ze ooit genoegen hebben genomen met een andere indoor trainer.”

We nemen je een paar jaar terug mee in de tijd. Van Rens was in training voor Kona: hij wilde zich bij Ironman Winconsin kwalificeren en wilde in de wintermaanden veel tijd doorbrengen op zijn Tacx. ,,Zoveel mogelijk uren en kilometers maken. Maar ik wist ook meteen dat ik weer moest leren om binnen te fietsen. Het lukte nooit om vergelijkbare vermogens als buiten te trappen en daarnaast hield ik het ook amper vol om anderhalf uur of langer te blijven zitten. Toen dacht ik: ‘dit slaat gewoon helemaal nergens op, want ik moet zo efficiënt mogelijk trainen’.”

Bouwen met lego en bierviltjes

Van Rens begon zich in de materie te verdiepen, kwam al snel tot de conclusie dat de weerstand van de bestaande indoor trainers niet klopt en begon te bedenken met wat voor systeem je dezelfde weerstandskracht op je spieren kunt bieden, als wanneer je buiten op de fiets zou stappen. ,,Toen ben ik met lego en bierviltjes begonnen om dat werkingsprincipe aan te tonen.”

Als een pionier dus, letterlijk en figuurlijk aan de keukentafel en met het speelgoed van zijn kinderen begon Van Rens zijn idee verder vorm te geven. ,,De basis van de TrueBike is een gepatenteerd meetmechanisme. Dat is heel uniek en ik moest weten of dat zou gaan werken.”

(tekst gaat verder onder foto)

Bas van Rens: ‘begonnen met lego en bierviltjes om werkingsmechanisme aan te tonen’

‘Meer aan de hand’

Al vrij snel had Van Rens door dat er meer in zijn idee zat en hij begon met het schrijven van een business plan. ,,Ik sprak veel met atleten en zij gaven vrijwel allemaal aan dat ze indoor fietsen zo vervelend vonden: te saai en te warm. Dat vond ik gek, want een lange duurtraining op je tijdritfiets – zeg 160 of 180 kilometer – is net zo saai. En als je in de zomer buiten fietst, is het net zo warm. Binnen kun je ook nog eens een film kijken, of andere afleiding zoeken, dus dat lijkt me eerder minder saai. Dat was voor mij dan ook het bewijs dat er meer aan de hand was.”

Volgens Van Rens zat de tegenzin om binnen te fietsen van veel atleten vooral in het feit dat de indoor trainers van dat moment totaal geen realistische weergave zouden zijn van hoe het is om buiten te fietsen. ,,Ik heb contact gezocht met het NOC*NSF en daar werd dit probleem erkend. Ik vroeg subsidie aan, kreeg dat uiteindelijk ook en toen ben ik mensen gaan aannemen. Zo werd het eerste prototype geboren.”

Nog steeds verbaasd

Dat bouwen van het prototype ging volgens Van Rens overigens wel met ‘horten en stoten’. ,,Ik heb zelfs mijn pubers op een fiets gezet en dan moesten ze precies zo hard of zo zacht trappen als ik op dat moment zei. Dat was natuurlijk geen doen, dus er werden snel andere oplossingen gezocht”, lacht hij. En die oplossingen kwamen er. ,,Want op een gegeven moment was het zo dat als de TrueBike dertig kilometer per uur ging en je erop stapte, het precies als buiten aanvoelde. Dat was zó tof. De eerste keer dat ik dat voelde, wist ik meteen dat dit de kant was waar we heen moesten. Maar ik moet eerlijk zeggen, ik ben nóg steeds verbaasd, iedere keer als ik weer op de TrueBike stap, hoe realistisch het aanvoelt.”

Van Rens legt dan ook uit wat het met atleten doet, als ze voor het eerst op zijn TrueBike stappen. ,,Feitelijk is het een robot die we volledig kunnen updaten. We kunnen er dus ook een traditionele indoor trainer mee nabootsen. Als we mensen er op laten fietsen, meteen kiezen voor de TrueBike stand en ze daarna laten switchen naar een indoor trainer stand, geloven ze niet eens dat we de waarheid vertellen. Terwijl als we het andersom doen, hen laten beginnen op de indoor trainer stand en ze dan vragen of dit precies voelt als thuis op hun hometrainer, dan zeggen ze allemaal ‘ja’. Eenmaal op de TrueBike stand voelen ze meteen het verschil.”

(tekst gaat verder onder foto)

Bezig mensen het verschil te laten ervaren

Van Rens staat met zijn TrueBike nu voor de uitdaging om de fiets onder de aandacht te brengen bij atleten. ,,We hebben een beetje te maken met hetzelfde probleem als waar sportdrank tijdens de introductie mee te maken kreeg. Mensen zeiden destijds vaak dat ze met water ook wel uit de voeten konden. Pas langzamerhand, toen mensen sportdrank begonnen te proberen en het verschil merkten, raakten ze overtuigd. Wij zijn nu dus vooral heel erg bezig mensen het verschil te laten ervaren. Je kunt tenslotte maar beter zorgen dat elk kwartier dat je traint, ook écht telt. Eigenlijk is het van de zotte dat mensen nu zo inefficiënt trainen.”

Winactie

Volgende week geven wij – uiteraard in samenwerking met TrueKinetix – twee atleten de mogelijkheid om gratis kennis te maken met de TrueBike. De winactie verschijnt volgende week in onze nieuwsbrief en op onze socials.