Terwijl de waterkwaliteit in Parijs al een zorgenkindje voor de Olympische Spelen van volgend jaar is – tijdens het Olympisch Test Event werden onlangs nog triathlons omgetoverd tot duathlon – heeft de hoofdstad van Frankrijk er nu een groot probleem bij: de oprukkende bedwants. Het insect, zeer moeilijk te bestrijden en veroorzaker van heftige jeuk, wint namelijk enorm aan terrein in de wereldstad.

De bedwantsen worden op dit moment overal in Parijs gevonden: van huizen tot aan bioscopen, van ziekenhuizen tot aan scholen het van openbaar vervoer tot in de winkels. Het probleem wordt op dit moment zo groot dat Parijs zelfs de hulp van de landelijke overheid heeft ingeroepen om het probleem op te lossen.

Bedwantsen leven doorgaans in en rondom bedden, meestal verstopt in de naden van een matras. Daar voeden ze zich met het bloed van mensen en dieren. Mensen worden niet ziek van de beten van een bedwants, maar krijgen kleine, jeukende bultjes die na verloop van tijd vanzelf weer verdwijnen. Op social media duiken veel video’s op, waarbij de bedwants op de gekste locaties in Parijs is te zien.

Locoburgemeester Emmanuel Grégoire heeft de Franse premier Elisabeth Borne daarom een brief geschreven: hij geeft daarin aan dat bedwantsen een probleem voor de volksgezondheid zijn en daarom zouden de insecten als zodanig moeten worden behandeld. Daarnaast benadrukt de burgemeester dat de Olympische Spelen eraan komen en dat er dus alles aan gedaan moet worden om een oplossing te vinden.