Afgelopen weekend plaatste Rachel Klamer zich nog op fenomenale wijze voor de Olympische Spelen van Parijs – ze werd vijfde bij de WTCS Finals in Pontevedra en dat betekende een ticket voor haar alweer vierde Olympics – maar zojuist heeft de Nederlandse topatlete een aantal opvallende uitspraken gedaan in het televisieprogramma EenVandaag. Volgens haar schetsen de onderzoeksrapporten, die naar aanleiding van de misstanden binnen het NTC zijn opgesteld, een veel te eentonig en gestuurd beeld.

EenVandaag maakte een item over diverse integriteitsonderzoeken op de arbeidsmarkt en binnen de sportwereld. Daarbij werd de vraag gesteld of deze onderzoeken altijd even objectief zijn. “Het lastige is, en ik ben er pas na de onderzoeken meer over gaan nadenken, is dat ik het vrij eentonig vond”, aldus Klamer over de onderzoeken die binnen de triathlonwereld zijn uitgevoerd. “Ze (onderzoeksbureau Fijbes, red.) waren zoekend naar fouten, in plaats van dat ze luisterden naar dat ik geen slechte ervaringen heb gehad. Dat vond ik wel moeilijk. Achteraf voelt het een beetje als gestuurd. Je kunt mij vragen welke fouten er zijn gemaakt, maar je kunt ook vragen wat mijn gevoel bij de situatie is. Als je gestuurde vragen stelt, krijg je ook een bepaalde reactie.”

Klamer – maar ook haar man Richard Murray, die sinds vorig jaar als triatleet uitkomt voor Nederland – kwamen na de onderzoeken meerdere keren in opspraak. Klamer maakte deel uit van diverse groepsapps met Nederlandse topatleten, waarin door een selecte groep heftige bedreigingen werden geuit aan het adres van ploeggenoten én media, en Murray liet op social media optekenen dat topsport ‘nu eenmaal hard’ is. Daarnaast gebruikte hij de hashtag #stopcomplaining.

“Topsport is gewoon hard – daar moet je even tegen kunnen’

Dat laatste legt Klamer nu nogmaals op televisie uit. “Topsport is gewoon hard. Ik doe dit nu twaalf jaar. Wat denk je nou? Dat ik tijdens een wedstrijd niet naar andere atleten zit te vloeken en dat ik vervolgens andersom niet ook te horen krijg dat ik van alles en nog wat ben? Daar moet je even tegen kunnen. Dan is het na de wedstrijd even met elkaar praten van: ‘ja jongens, sorry, dit was niet persoonlijk’. Hoe hard het ook is, dat is in het bedrijfsleven ook zo: je moet ergens tegen kunnen. Ik denk dat dat in veel sporten momenteel een beetje fout aan het gaan is. Dat alles te zacht en te voorzichtig moet.”

Klamer focust daarbij dus op vervelende dingen die atleten onderling naar elkaar kunnen roepen tijdens een race, maar gaat niet in op de onderzoeksrapporten die aangeven dat er sprake was van een angstcultuur, wanbeleid en pesterijen binnen het NTC. Maya Kingma liet al optekenen dat haar tijd in Tokyo, toen ze samen met Rachel Klamer, Marco van der Stel en Jorik van Egdom haar eerste Olympische spelen beleefde, de ‘meest verschrikkelijke periode uit haar leven’ was.

Geschiedenis

3athlon.nl publiceerde op 12 oktober 2021 een artikel over de misstanden op en rondom het NTC. Dit artikel kwam tot stand na jarenlange gesprekken met betrokken atleten én betrokkenen binnen de bond zelf. In de dagen na publicatie werd het artikel overgenomen door nationale én internationale media en vervolgens werden diverse integriteitsrapporten opgesteld. Naar aanleiding van deze integriteitsrapporten stapten bestuur, Algemeen Directeur, Technisch Directeur, bondscoach en een aantal coaches/trainers op. Een samenvatting van het rapport vind je hier.