De Zuid-Afrikaanse Richard Murray die, omdat hij de man is van Rachel Klamer, regelmatig met de Nederlandse topatleten meegaat op trainingskamp, heeft voor veel commotie gezorgd onder de atleten die de afgelopen weken, al dan niet anoniem, naar buiten zijn gekomen met hun verhalen over de misstanden op het NTC. “We hebben geen goed woord over voor dit soort opmerkingen”, klinkt het unaniem. “Het toont juist precies aan wat er mis is.”

Heel verwonderlijk is dat niet, want tientallen atleten staken de afgelopen periode hun nek uit door een boekje open te doen over wanbeleid op het NTC, pesterijen onder coaches én atleten en een daarmee gepaard gaande angstcultuur. Zij keken dan ook gek op toen Murray deze week een bericht op zijn Instagram gooide met de tekst ‘#stopcomplaining (stop met klagen, red.) en ‘Topsport is hard, deal with it’.

“Ja, topsport is hard en daar kunnen we prima mee omgaan”, reageren atleten opnieuw anoniem. “Wie is Richard om te bepalen dat wij niet mogen klagen, niet mogen spreken? Juist dit soort opmerkingen toont aan hoe de sfeer is. Wij hebben nooit geklaagd over de hardheid van topsport. Wel hebben we geklaagd over coaches die ons niet serieus hebben genomen, we hebben geklaagd over extreme maatregelen die werden genomen om ons niet te laten eten, we hebben geklaagd over pesterijtjes, we hebben geklaagd over het feit dat we onze mond niet durven open te doen en we hebben geklaagd over absurde trainingsschema’s. Dat topsport an sich hard is, heeft daar helemaal niks mee te maken en daar hebben we geen enkel probleem mee. Richard diskwalificeert zichzelf met opmerkingen als dit en heeft eigenlijk geen enkel idee waar hij over praat.”