Hoe hard de NTB ook blijft roepen dat de verlening van A-statussen volledig transparant is en volgens de richtlijnen van het NOC*NSF verloopt, in tegenstelling tot het verhaal dat 3athlon eerder deze week bracht, blijkt opnieuw dat de bond slechts bezig is een rookgordijn op te werpen. “Het klopt dat er atleten zijn die 750 euro per maand moeten betalen om hun A-status te krijgen of te behouden. Maar als dat verhaal bij het NOC*NSF terechtkomt, is het goed denkbaar dat de geldkraan wordt dichtgedraaid. Dat willen we bij het NTC natuurlijk niet”, aldus een atleet die aan dat Nationaal Triathlon Trainingscentrum is verbonden.

Dat het dichtdraaien van de geldkraan geen wenselijke situatie is, lijkt evident, maar toch trekt de aan het NTC verbonden atleet nu anoniem zijn/haar (om welke atleet het gaat, is op de redactie van 3athlon.nl bekend, red.) mond open. Naar eigen zeggen vooral omdat de atleet, naar aanleiding van alle berichtgeving, inziet dat de huidige situatie op het NTC – een omgeving van wanbeleid, een angstcultuur, pesterijtjes en dus intransparante betalingen voor A-statussen – niet door de beugel kan. “Het enge is dat hier (onder de NTC-atleten, red.) onderling nu heel erg wordt gezocht naar welke atleten er met de media hebben gepraat en dat gaat niet per se op de meest vriendelijke manier. Wat er nu gebeurt, past weer heel erg binnen de angstcultuur waar eerder over is geschreven. Niemand durft zijn of haar mond open te doen en ik wil gewoon dat dat verandert.”

Eerder liet het NOC*NSF al optekenen dat het absoluut niet bekend is met een extra bijdrage van 750 euro die atleten zouden moeten betalen en alleen te weten van de officiële eigen bijdragen die in het faciliteitenplan van de NTB zijn opgenomen en zodoende ook transparant zijn.