Met de Belg Lukas Bosmans als winnaar, de eveneens Belgische Tom Defoort als tweede en de Duitser Jannik Stoll als derde, is Ironman 70.3 Maastricht een buitenlandse aangelegenheid geworden als je kijkt naar de verdeling van de ereplaatsen. Bosmans won de strijd – waar overigens geen professionele atleten aan meededen – in 4:00:28.

Onder prachtige omstandigheden – de zon scheen in Limburg en er stond weinig wind – ging het er dus snel aan toe in Maastricht. Bosmans mocht na het zwemonderdeel, dat hem 28:09 minuut kostte, in ieder geval flink in de achtervolging want hij lag toen 23e en keek tegen een achterstand van meer dan 3:30 minuut aan. In dat opzicht was het dan ook zeer indrukwekkend om te zien hoe hij tijdens het fietsen snel naar voren reed en na 30 kilometer al was opgerukt naar een vierde plaats. Eenmaal terug in T2, lag hij zelfs tweede, maar lag Stoll nog wel ruim 2:30 minuut voor hem. 

Bosmans liep echter veel sneller en na vijf kilometer had hij zijn achterstand al teruggebracht tot slechts 25 seconden en een paar kilometer verder had Bosmans zijn achterstand omgezet tot een voorsprong van meer dan een halve minuut. “In het begin moest ik een beetje jagen, maar ik had een geweldig goede loopdag vandaag”, sprak hij direct na de finish op de livestream, die op dat moment overigens door slechts vijftig kijkers werd bekeken.

Vanaf dat moment werd de voorsprong van Bosmans in ieder geval alleen maar groter en dus kon hij onbezorgd naar de overwinning lopen. Dat deed hij uiteindelijk in 4:00:28. Defoort werd tweede in 4:04:52 en Stoll eiste het brons op in een tijd van 4:07:39.

Jisk Hoogervorst was met een vijfde plaats de beste Nederlander van de dag. Hij finishte in 4:12:58.