De Belg Angelo Vandecasteele heeft op overtuigende wijze de Run Bike Run van Geel gewonnen, de derde manche van het Benelux duatlon circuit, de Run Bike Run Series. Het werd feest voor de Belgische ploeg 3MD met ook nog de tweede plaats voor Emmanuel Lejeune. ,,We hadden iets goed te maken na vorige week”, aldus Vandecasteele. Nederlander Daan de Groot werd derde overall en daarmee eerste Nederlander.

Het niveau was bijzonder hoog bij de mannen, met een zenuwachtige start en een heel snelle eerste run van 2,5 km. Vandecasteele pakte de kopstart en kreeg twee Visma-Trican Arnhem duatleten met zich mee: Thomas Cremers en Niels Te Pas. Zij wisselden alledrie snel en begonnen met een kleine voorsprong op de andere achtervolgers aan de vier ronden van telkens vijf kilometer fietsen.

(tekst gaat verder onder foto)

Wolthuizen trekt flink door aan kop van de wedstrijd. (Foto: 3athlon.be)

Het drietal werd snel gegrepen door een grote groep waar vervolgens Yennick Wolthuizen in de aanval ging. Het leek er even op dat het een ‘chasse patate’ zou worden, maar toen het bij de achtervolgers stilviel maakten zijn Hellas Utrecht ploeggenoot Daan de Groot, Rody Kroon van RTC Brabant en Joost Van Wijngaarden van Visma-Trican de sprong naar voren. De vier leiders werkten goed samen en de definitieve vlucht was een feit.

De grote achtervolgende groep met daarin twee mannen van 3MD en de andere favorieten van Visma-Trica volgde op vijftig seconden. Yennick Wolthuizen en Daan de Groot begonnen als leiders aan de afsluitende 5 km lopen.

Maar halverwege de slotproef vonden vooraan ook Angelo Vandecasteele en Wereldkampioen aquathlon Emmanuel Lejeune aansluiting. De Belgen namen voor eigen volk het heft in handen en gaven de Nederlanders het nakijken. Vandecasteele won in 52’20. Emmanuel Lejeune werd 23 seconden later tweede en een leeggestreden Daan de Groot pakte de derde plaats in 54’50. Achter hem werden Thomas Cremers, Wesley Mols en Niels te Pas vierde, vijfde en zesde wat Visma-Trican Arnhem de dagwinst per ploeg opleverde, voor Hellas Utrecht en 3MD-Veldeman-WCup Dendermonde.

Het wedstrijdscenario verliep ideaal voor Vandecasteele. ,,Mission accomplished inderdaad. Ik kwam hierheen om te winnen, want we hadden wat goed te maken na vorige week”, vertelt de 3MD’er. ,,Ik voelde al gedurende het eerste lopen dat de benen goed waren. Ik had geen schrik van de vier koplopers, want ik wist perfect wie ik niet mocht laten gaan. En bij de vier vooraan wist ik dat ik ze met minder dan een minuut voorsprong zou kunnen pakken in het lopen. Toen ik hoorde dat het 50 seconden was, wist ik dat de winst er in zat.”

Vandecasteele tankte vertrouwen richting het WK in Pontevedra, maar hoedt zich voor al te grote uitspraken. ,,Ik voel dat het goed zit richting het WK. Maar ik had liever gehad dat ons groepje met de Visma-Trican mannen voorop was gebleven, dan had ik kunnen testen hoe de loopbenen waren na een stevige fietsproef.”

Achter de twee Belgen was Daan de Groot de laatste overblijver van het kopgroepje. ,,Dat was inderdaad een mooi nummertje op de fiets. Al was dat eigenlijk niet het plan. We wilden het eigenlijk op de kant trekken in een waaier, maar de wind zat niet echt goed. Maar toen het achter Yennick stilviel, ben ik er zelf naartoe gesprongen en gelukkig ging er niet te veel volk mee. Maar ik ben vooral blij dat het lopen nadien nog zo goed ging. Ik ben hier best tevreden mee. Geel is een leuke wedstrijd, maar voor mij mogen ze er nog iets meer bochten en zelfs wat kasseitjes in stoppen de volgende keer”, aldus De Groot.

Daan de Groot moegestreden na derde plaats. (Foto: 3athlon.be)