Met Bart Aernouts en Katrien Verstuyft als winnaars van de door blauwalg tot duathlon gebombardeerde City Triatlon van Dendermonde is zondag het Belgische duursportseizoen met een absoluut hoogtepunt afgesloten. Een vrij groot maar gedisciplineerd publiek genoot van een mooie en vooral sfeervolle wedstrijd in het centrum van Dendermonde. Zowel Bart Aernouts als Katrien Verstuyft waren duidelijk de beste atleten, al kreeg de vice-wereldkampioen Ironman van 2018 flink wat tegenstand van het jonge talent Brecht Van Vooren.

(tekst gaat verder onder foto)

Katrien Verstuyft winnares in Dendermonde (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D’haene)

Door blauwalg in de Oude Dender werd de wedstrijd uiteindelijk een duathlon. Katrien Verstuyft ging in de eerste 3,8 km lopen meteen aan de leiding, onder andere voor Charlene Ottevaere. Het was een rolling start en achtervolgsters Jonie Vanhoutte, Chariel De Cock en Soetkin Vertenten gingen wat later van start. Dat hield de spanning heel lang in de wedstrijd. Katrien wisselde met een stevige voorsprong en liep steeds verder uit, al was ze zelf niet helemaal zeker of ze gewonnen had toen ze na 2:00:08 uur binnenkwam. ,,Dit was een mooie wedstrijd met veel potentieel”, aldus de atlete. ,,Ik blijf nu nog verder trainen richting de Ironman 70.3 van Portugal, als die al doorgaat”, aldus Verstuyft die in Dendermonde haar derde zege op rij pakte na Viersel en Menen.

Uiteindelijk won Verstuyft met ruime voorsprong. De tweede plaats was voor een sterke Chariel de Cock, die het duel om het zilver tijdens het lopen beslechtte. De Cock werd in 2:03:41 uur tweede op meer dan drie minuten van Verstuyft. Uiteindelijk pakte Jonie Vanhoutte de derde plaats voor Charlene Ottevaere en Soetkin Vertenten.

Bart Aernouts in felle strijd met Brecht Van Vooren

Bart Aernouts was bij zijn eigen club 3MD Dendermonde natuurlijk de grote topfavoriet, maar daar wilden de concurrenten zich niet zomaar bij neerleggen. Tijdens de eerste run gingen Sander Heemeryck en Belgisch kampioen Kwart Triatlon Simon De Cuyper in de aanval. Samen pakten ze een halve minuut op een achtervolgende groep met zowat alle favorieten, uitgezonderd Tom Mets die door een voetblessure na een snelle start helaas uit de wedstrijd verdween.

Bart Aernouts ging er op de fiets stevig tegenaan, maar kreeg het gezelschap van Brecht van Vooren, die regelmatig zelf overnam. In de slotfase ging Aernouts solo richting wisselzone, maar met slechts kleine voorsprong op de sterke 3PT-triatleet. Daarachter volgden onder andere Sander Heemeryck, Tim Neel, Vincent van de Walle en Pamphiel Pareyn. Tijdens de afsluiteinde run over tien kilometer stond er geen maat meer op Aernouts. De vice-wereldkampioen Ironman van 2018 won uiteindelijk overtuigend in 1:44:05 uur. Brecht van Vooren pakte een uitstekende tweede plaats in 1:45:32 uur. Sander Heemeryck hield Vincent van de Walle nog af voor de derde plaats. Pamphiel Pareyn werd vijfde voor Simon de Cuyper en Tim Neel.

(tekst gaat verder onder foto)

Bart Aernouts aan de leiding op weg naar de wissel (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D’haene)

Aernouts was erg tevreden met de overwinning. ,,Het seizoen beginnen met een zege (Ironman 80.3 Abu Dhabi, februari 2020, red.) en eindigen met een overwinning, mooier kan niet. Ik hoop dat we volgend jaar een normaler seizoen krijgen. Normaal was ik nu in Hawaii-modus geweest, maar nu had ik gelukkig nog de kans om deze mooie wedstrijd mee te pikken.”