In het jaar waarin veel wedstrijden werden gecanceld en ook Teamcompetities Triathlon volledig werd geannuleerd, is het mooi om te zien dat verenigingen aankomend weekend – zaterdag 3 oktober om precies te zijn – toch nog de kans krijgen om een wedstrijd in teamverband te doen. ,,Alle deelnemers zwemmen 175 meter, fietsen 5 kilometer en lopen 1.5 kilometer. Daarna tikken ze de volgende atleet weg”, legt eventmanager Arjan Schilder uit, doelend op de Team Relay.

Daarmee lijkt het concept bijzonder veel op de Mixed Team Relay waarbij het Nederlandse viertal Rachel Klamer, Maya Kingma, Marco van der Stel en Jorik van Egdom zich probeert te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokyo. Het enige verschil is dat de teams bij Tri Ouderkerk niet gemengd zijn, maar bestaan uit óf vier mannen, óf vier vrouwen. ,,En dus zal er ook een klassement voor mannen en vrouwen zijn. Eén ding is zeker: dit is misschien wel het meest spectaculaire format binnen de triathlonsport. Alle atleten zullen maximaal moeten gaan om een zo goed mogelijke klassering te behalen, om nog maar te zwijgen over de benodigde soepele wissels en wellicht zelfs cruciale tactiek.”

Met die tactiek doelt Schilder bijvoorbeeld op de vraag welke atleten in welke volgorde zullen worden opgesteld. Start je bijvoorbeeld met de sterkste zwemmer? ,,Dan zou je direct een gaatje kunnen slaan, maar je weet nooit of dat handig is wanneer er daarachter groepen samenkomen die met elkaar kunnen samenwerken. De tactiek in een Relay is bijzonder belangrijk en vaak valt de beslissing pas op het einde.”

Schilder hoopt dan ook op een hoge deelname van teams die uitkomen binnen de Teamcompetities, al laat hij ook weten dat er zeker ook andere teams mee mogen doen. ,,Of je nu snel of minder snel bent: het is een te gek format om eens te proberen. En misschien nog wel het allerleukste – zelfs extra omdat we in deze bijzondere coronatijd leven – is dat je het met andere atleten sámen doet.”

Inschrijven kan tot en met morgenavond, 29 september.