Niet alleen in Europa, maar ook daarbuiten gaat het ondertussen gelukkig weer een beetje ‘los’ met wedstrijden. Zo ook gisteren in Mexico tijdens de Ironman 70.3 van Cozumel. De wedstrijd werd bij de dames door een ijzersterke Holly Lawrence in 3:44:37 uur gewonnen. De Engelse zette iedereen op de fiets al op ruime achterstand. Bij de mannen was het de Amerikaanse Sam Long die het goud opeiste in een tijd van 3:42:44 uur. Terwijl hij na het zwemmen nog tegen een flink gat tot de kop aankeek, verdween deze op de fiets als sneeuw voor de zon. De Nederlandse Derk de Korver werd 18e en had bijna veertig minuten achterstand.

Met een ruime achterstand begon Long aan zijn wedstrijd. Als negentiende klom hij aan wal, op 3:21 minuut afstand tot de kop. Hij liet zich echter niet zomaar uit het veld slaan en zette hard aan op de fiets. Binnen tien kilometer snoepte hij al een minuut van zijn achterstand af en halverwege de wedstrijd bevond de atleet zich aan de leiding. Bij aanvang van het lopen wist alleen de Bermudaanse Tyler Butterfield nog enigszins in zijn buurt te komen, maar met een voorsprong van ruim vier minuten hield Long het hoofd koel. Na een halve marathon van 1:17:47 uur stelde Long zijn titel veilig. De tweede plaats ging naar Butterfield (+1:01) en de derde plek werd aan de Mexicaanse Mauricio Mendez Cruz vergeven (+4:13). De Nederlandse De Korver, die vorig jaar zijn debuut als prof maakte en nu opnieuw aantrad binnen een sterk veld, kwam er met een 18e plaats dus niet aan te pas.

Samen met twee springende dolfijnen – zo verklaarde de atlete op haar Instagram – baande Lawrence zich snel een weg door de Mexicaanse zee. Alleen de Mexicaanse zwemster Lizeth Rueda bleef haar nog een steenworp voor. Op haar gemak fietste Lawrence vervolgens ver bij al haar concurrenten vandaan. Na 90 kilometer had de Engelse een voorsprong van ruim elf minuten en zo werd de halve marathon een kwestie van ‘rustig’ uitlopen. 1:27:11 uur noteerde de atlete op de halve marathon alvorens zij de titel pakte. Het zilver mocht de Argentijnse Romina Biagioli om haar nek hangen (+9:57) en het brons ging naar de Mexicaanse Cecilia Perez (+11:33).