Patrick Lange, Sebastian Kienle, Laura Philipp, Anne Haug: het zijn ‘zomaar’ wat namen van atleten die op de behandeltafel van de Belgische top-osteopaat Gunther Knockaert hebben gelegen. Hij leeft en werkt voornamelijk op Lanzarote, begon ooit eens met Luc van Lierde te begeleiden, maar maakt inmiddels behoorlijke naam onder de wereldsterren van de triathlonsport. ,,Ik voel het als toppers goed zijn. Hun spieren voelen dan droog aan.”

Deze maand was Knockaert voor de twaalfde keer aanwezig bij het WK Ironman op Hawaii, waar hij uitvoerig met onze collega’s van 3athlon.be sprak. ,,In 2007 ben ik hier met Luc geweest en in 2009 opnieuw. Sindsdien ben ik er ieder jaar bij geweest. Nu evolueert dat naar meer Duitse en internationale atleten. Dankzij Luc is het balletje gaan rollen. En uiteindelijk zit je dan in Duitsland, Australië, Denemarken. Behalve in België…”

‘Al 23 jaar Lanzarote’

Ondanks dat Knockaert dus Belgisch is, is hij nog maar weinig in zijn vaderland. ,,Mijn ouders wonen er nog en ik kom er jaarlijks, maar ik woon al 23 jaar op Lanzarote. Dat betekent dus de helft van mijn leven, want ik ben nu 46. Ik werk in Club La Santa, waar we 1600 cliënten hebben. Er is altijd wel iemand die een probleem heeft en die atleten komen dan bij mij terecht. Neem het Erdinger team: die atleten neem ik dan onder handen.”

‘Lange, Kienle, Dreitz, Haug, Philipp’

Op Kona heeft Knockaert een aantal wereldtoppers mogen behandelen. ,,Hier ben ik onder andere bezig met Patrick Lange, Sebastian Kienle, Andy Dreitz. Bijna allemaal Duitsers, ook Laura Philipp en Anne Haug. Ik werk nog met een paar Denen zoals Daniel Bakkegard en Maja Stage Nielsen, maar het zijn vooral Duitsers. Dat is op Hawaii natuurlijk ook de grootste groep atleten.”

‘Als toppers goed zijn, voelen ze droog aan’

Volgens Knockaert voelt hij het simpelweg al aan als atleten in topvorm zijn. ,,Dat is iets dat je in de week voor een race voelt groeien. Iedere dag voelen de spieren anders. Als de laatste behandelingen ‘droog’ aanvoelen, dan is het een precisie-manipulatie. Je voelt dan in je handen dat die mannen en vrouwen klaar zijn.”

‘Laatste twee dagen voor een race? Benen omhoog!’

Een tip geeft Knockaert ook nog aan alle Age Groupers die zich voorbereiden op een race. De twee dagen voor dat hoogtepunt, dien je vooral rustig aan te doen. ,,Ik geloof niet zo in het fenomeen van de spieren onder spanning zetten en “wake-up runs”. Ik ben er geen fan van. Dat levert stress op en stress zorgt voor toxines in het lichaam. En die moet je kunnen drainen. Als je dan nog gaat lopen, dan brengt dat enkel extra toxines mee. Maar dat is mijn mening. Ik zou me vooral rustig houden. De training is gedaan. Als je de laatste twee dagen niets doet, dan komt dat je enkel maar ten goede. Ik zou niks meer doen, enkel de benen omhoog.”

Hieronder is ook nog een interview met Knockaert te zien, dat 3athlon.be op Hawaii met hem deed: