Een looptraining van de Belgische triatleet Erik Thijs kwam hem gisteren onverwacht duur te staan. Toen de Belg een klein stukje binnen de Hasseltse ring liep zonder mondmasker, werd hij door een agent staande gehouden en zwaar beboet. Al kwam Thijs niemand tegen tijdens zijn training, moest hij 250 euro afrekenen voor zijn ‘wangedrag’. In de Belgische stad is het sinds kort verplicht om in het centrum een mondmasker te dragen, met de ‘kleine ring’ als grensgebied voor die bepaling. Voor veel mensen was het niet duidelijk of de verplichting ook geldt tijdens het sporten. Dat voor hen geen uitzondering wordt gemaakt, heeft Thijs aan den lijve ondervonden.

Uiteraard baalt de atleet van deze hoge bekeuring:  ,,Ik was bezig aan een trainingstocht van 21 kilometer die mij vanuit Hasselt richting Diepenbeek en Bokrijk leidde en zo terug naar de stad. Aan het eind van mijn training liep ik – zonder mondmasker – 500 meter over het voetpad langs de kleine ring. Daar werd ik op de bon geslingerd door een wel erg ijverige motoragent.”

‘Geen fietser of wandelaar tegengekomen’

Thijs kreeg een administratieve boete van 250 euro, maar laat het er niet zomaar bij zitten. ,,Ik ga sowieso een klacht indienen bij de burgemeester. Het was op een rustig gedeelte, ik ben op dat stukje zelfs geen fietser of wandelaar tegengekomen. Bovendien droeg de ijverige agent op de motor ook alleen maar een buff en geen mondmasker voor zijn gezicht”, aldus een boze Thijs.

Hij deelde zijn avontuur op social media en daarop volgden heel wat reacties, waaruit vooral blijkt dat er bij onze zuiderburen nog veel verwarring bestaat over de regels omtrent het mondmasker als het op sporten aankomt.