Zeker in deze nog altijd absurde tijd, kan het goed zijn om een routine te creëren aangezien deze anders wellicht ontbreekt. Vooral als je regelmatig thuis werkt, kan het lastig zijn om je dag productief te beginnen. Toch is het heel belangrijk en kan het volgens de National Sleep Foundation zelfs zorgen dat je ‘s nachts beter slaapt.
Met de veelal grote zorgen over de wereld die veel mensen de laatste tijd met zich meedragen, is de kans op een verstoorde nachtrust nog eens extra groot. Gelukkig zijn er allerlei workouts die je thuis kunt doen en die je daarbij kunnen helpen. Sporten is niet alleen goed voor je fysieke gesteldheid, maar verricht ook mentaal wonderen. Als triatleet is sporten an sich waarschijnlijk geen probleem, maar de timing mogelijk wel. Ben je geen ochtendmens en ben je geneigd je trainingen uit te stellen naar een later dagdeel? Wellicht is het goed om je routine eens onder de loep te nemen en jezelf juist uit te dagen voor wat activiteit in de vroege ochtend. Dan ben je meteen niet meer slaperig.
Waarom trainen in de ochtend?
,,Mensen die in de ochtend krachttraining doen, vallen vaak makkelijker in slaap dan mensen die later op de dag trainen”, verklaart de National Sleep Foundation in een interview met Insider. Dit kan te maken hebben met cortisol, een hormoon dat je status van alertheid reguleert. Normaal gesproken gaan deze levels omhoog in de ochtend, pieken ze rond 08.00 uur, waarna ze weer af nemen in de avond. Aangezien inspanning in de ochtend waarschijnlijk meer in harmonie is met je hormonen, helpt het je een betere routine te creëren. Het betekent volgens de National Sleep Foundation dat het beste moment voor een workout rond 07.00 uur is.
Vier tot vijf uur voor het slapengaan
Stel, het lukt je absoluut niet om op dit vroege uur actief te zijn, dan levert een training in de middag ook voordelen op voor een goede nachtrust. Met name wanneer je vier tot vijf uur voor het slapengaan nog traint. Dit komt onder andere doordat je lichaamstemperatuur oploopt tijdens inspanning en je lichaam de kans moet krijgen om deze te laten zakken voordat je naar bed gaat. Maar ook aangezien je hartslag versnelt en je zenuwstelsel gestimuleerd raakt, is het beter om niet vlak voor bedtijd een pittige workout te doen.
Rustige workout in de avond
Toch zijn er ook uitzonderingen op de ‘regel’ legt de National Sleep Foundation uit: ,,Een training in de avond kan je lichaamstemperatuur verhogen, net zoals bij een warm bad. Na een warm bad neemt je lichaamstemperatuur af waardoor je je slaperig kunt voelen. Het afkoelen na inspanning kan hier ook voor zorgen.” Voor in de avond is het raadzaam het bij een rustige workout te houden: zoals bijvoorbeeld yoga, pilates of wat rekken en strekken. Ervaring zal je uiteindelijk het beste leren wat voor jou goed werkt. Slaap je slecht? Weet dan dat een dagelijkse workout je kan helpen – al is het een kleine krachttraining – en probeer je routine eens wat aan te passen om te zien of ochtendtrainingen helpen.