De Alaskaman Extreme Triathlon, die dus in Alaska wordt gehouden, is één van de meest uitdagende triathlons ter wereld. Dat heeft onder andere te maken met het ijskoude water en de honderden hoogtemeters die je bedwingt op het fiets- en loopparcours.

Met een hoorn wordt vroeg in de ochtend (4.45 uur) het startsein gegeven. De 4,1 kilometer zwemmen leg je af langs de kustlijn van Seward in een watertemperatuur van maximaal 13 graden. Dat het water extreem koud zal zijn, blijkt wel uit de eis van de organisatie om in ieder geval een neopreen wetsuit, sokken en badmuts te dragen. Daarnaast wordt aangeraden om oordoppen te dragen en onbedekte huid in te smeren met vaseline.

Heb je het koude water getrotseerd, dan staat je een uitdagend 182 kilometer lang fietsparcours te wachten. Een groot deel van het fietsparcours voert over de Seward Highway. Je rijdt door ongerepte natuur, waarbij hoge bergen zorgen voor een adembenemend uitzicht. Beren op de weg zijn niet uitgesloten en Bear Spray om deze wilde beesten op afstand te houden wordt dan ook aangeraden. De gemiddelde temperatuur is 10 tot 15 graden, maar het voelt kouder aan door de wind en de temperatuur kan daarbij sterk dalen wanneer het regent.

Afsluitend loop je 44 kilometer over een grotendeels onverhard trailpad waarbij je maar liefst 2890 hoogtemeters overbrugt. Het eerste gedeelte is nog vrij vlak, maar na een kilometer of 8 staat je de eerste beklimming te wachten. Dat is echter niets bij de uitdaging die aan het eind op je wacht. Het meest heftige gedeelte van de Alaskaman is dan ook de laatste 13 kilometer van het loopparcours. Over smalle, rotsige trailpaden bedwing je meer dan 1200 hoogtemeters.

De volgende editie staat gepland op 29 juni 2019, maar de inschrijving opent in november en slechts 300 atleten kunnen deelnemen. Durf jij de uitdaging aan? Misschien overtuigen onderstaande foto’s je!

Volledig ingepakt gaan de atleten van start (Foto: Bill Klemm)
Het fietsparcours leidt over de Seward Highway (Foto: Bill Klemm)
In de ongerepte natuur kun je zelfs beren tegengekomen (Foto: Eric Wynn)
Het loopparcours bestaat grotendeels uit onverharde treilpaden (Foto: Eric Wynn)
De hoge bergen zorgen voor een adembenemend uitzicht (Foto: Bill Klemm)
Bij de Alaskaman Extreme Triathlon ben je continu aan het klimmen en dalen (Foto: Eric Wynn)
De laatste 13 kilometer loopt steil omhoog over een rotspad (Foto: Bill Klemm)