De Swissman Xtreme Triathlon is extreem. Extreem vanwege de vele hoogtemeters en wisselende temperaturen waar je onderweg mee te maken krijgt bijvoorbeeld. Dat in combinatie met de prachtige omgeving van de Zwitserse Alpen maakt dat je deze race niet wil missen. Bereid je voor op een zware wedstrijd.

In het zuiden van Zwitserland (niet ver van de Italiaanse grens) liggen de Brissago eilanden waar het zwemgedeelte plaatsvindt. Nadat je 3,8 kilometer hebt gezwommen in het Lago Maggiore, stap je op de fiets. Op 196 meter hoogte begint het fietsparcours vals plat omhoog, maar het parcours wordt steiler en steiler tot je na 92 kilometer de Gotthardpas bereikt op 2091 meter hoogte. Daarna krijg je even de kans om te herstellen terwijl je afdaalt tot 1538 meter hoogte, maar daarna zul je de Furkapas moeten bedwingen (2436m). De derde zware klim brengt je naar de Grimselpas waarna je een lange afdaling te wachten staat.

Zodra je na 180 kilometer op de fiets in het midden van Zwitserland bent beland, maak je in Brienz de wissel naar het lopen. Terwijl je een marathon aflegt klim je van 567 meter hoogte tot bovenop de Kleine Scheidegg (2061m). Helderblauw water en de hoge bergen zorgen voor een adembenemend uitzicht. Alsof het beklimmen van al die hoogtemeters de Swissman Xtreme Triathlon nog niet extreem genoeg maakt, krijg je dankzij de vele hoogteverschillen ook te maken met allerlei verschillende weersomstandigheden. De temperatuur kan gedurende de race zo een aantal graden schelen.

De editie van 2018 heeft net plaatsgevonden, maar zet 22 juni 2019 vast in je agenda. Slechts 250 atleten kunnen deelnemen aan deze bijzondere race.

In de vroege ochtend ga je in Lago Maggiore van start (Foto: Sam Buchli)
Het fietsparcours kent grote hoogteverschillen (Foto: Sam Buchli)
De Furkapass brengt je tot 2436m hoogte (Foto: Swissman Xtreme Triathlon)
De Swissman Xtreme Triathlon leidt je door de Zwitserse Alpen (Foto: Sampo Lenzi)
Tijdens de wedstrijd zul je veel stijgen en dalen (Foto: Sam Buchli)
Helder blauw water en hoge bergen zorgen voor een adembenemend uitzicht (Foto: Sam Buchli)
De finish ligt bovenop de Kleine Scheidegg (Foto: Sampo Lenzi)