Tot groot ongenoegen van veel deelnemers wordt het fietsparcours van de Ironman UK in Bolton, die zondag 15 juli plaatsvindt, ingekort met ruim 27 kilometer. In plaats van 180 kilometer zullen de deelnemers aan de ‘hele’ triathlon slechts 153 kilometer op de fiets afleggen.

De organisatie heeft dit besluit moeten nemen vanwege bosbranden in de omgeving van het Winter Hill gebied. De luchtkwaliteit van het gebied waar wel doorheen wordt gefietst, wordt voortdurend getest om zeker te zijn van voldoende niveau.

Deelnemers aan de hele triathlon van de Ironman UK zullen ‘slechts’ 153 kilometer afleggen. (Foto: theboltonnews)

Ook is het nog maar de vraag of het zwemonderdeel doorgang kan vinden, aangezien er blauwalg is gevonden in Pennington Flash. Mocht het niveau hiervan een gevaar vormen voor de gezondheid van de deelnemers, zal het zwemgedeelte van 3,8 kilometer ook worden geschrapt.

Veel atleten zijn teleurgesteld in de beslissing van de organisatie, omdat het doel dat zij zichzelf hadden gesteld– het volbrengen van een volledige Ironman –  nu bij voorbaat al niet meer haalbaar is. De organisatie geeft geen restitutie van het inschrijfgeld. Ondanks de gewijzigde afstand biedt Ironman UK Bolton atleten wel de mogelijkheid om zich te kwalificeren voor het WK Ironman op Hawaii.