Aangezien het wedstrijdseizoen nog niet is begonnen en de winter zijn best doet zelfs de meest fanatiekelingen onder ons te demotiveren, kun je vast wel wat tips gebruiken om de motivatie er juist in te houden.

De Zweedse Longe Distance triatleet Patrik Nilsson deelt met Redbull wat hem gemotiveerd houdt om tijdens de koude, donkere Scandinavische winters te blijven trainen. Nilsson heeft één van de snelste tijden op de Ironman ooit neergezet (7.49:18) en eindigde in 2017 op een 8e plaats bij zijn Ironman Hawaii debuut. Ook nu is hij volop in training om in oktober van dit jaar opnieuw in topvorm aan de start van Ironman Hawaii te verschijnen.

  1. Het is oké om niet in topvorm te zijn

,,Allereerst denk ik dat het belangrijk is om jezelf niet te druk te maken en te beseffen dat het oké is om niet het hele jaar door in topvorm te zijn. In elke trainingssessie jezelf maximaal pushen is niet goed voor lichaam en geest. In feite leidt het vaak tot ziekte, blessures en verval.

De winter is een goede periode om wat minder streng voor jezelf te zijn, misschien een kilo of twee aan te komen en wat meer tijd met vrienden en familie door te brengen. Op die manier begin je uitgerust en gemotiveerd aan het nieuwe wedstrijdseizoen. Het is een lange termijnvisie om ervoor te zorgen dat je veel wedstrijdseizoenen mee kunt.”

  1. Maak doelen en een plan

,,Het is belangrijk om een fatsoenlijk plan te hebben en een doel om naartoe te streven, anders is het gemakkelijk om motivatie te verliezen en jezelf en je trainingssessies in twijfel te trekken. Ik voel mezelf altijd verloren en gedemotiveerd zonder een plan.

Je kunt zelf een plan opstellen, samen met een coach, of met wat vrienden. Belangrijk is om eraan vast te houden. Een goede manier om gemotiveerd te blijven is om jezelf samen met je vrienden voor een race in te schrijven, zodat je elkaar kunt motiveren en uitdagen.

Een globaal plan kan er ongeveer zo uitzien:

December: Doe het wat rustiger aan dan normaal
Januari/februari: Werk aan je basisconditie en kracht
Maart: Boek een trainingsstage met vrienden of familie
…en blijf doelen stellen om ervoor te zorgen dat je in topvorm bent voor je grote race.”

(tekst gaat verder onder foto)

De winter is een goede periode om een stevige basis te leggen (Foto: James Mitchell)
  1. Gebruik de winter om kracht op te bouwen

,,Ik gebruik de winter vaak om aan andere aspecten van mijn training te werken, zoals rompstabiliteit en gewichtheffen. Dit soort training wordt vaak verwaarloosd in de zomer als je zwemt, fietst en hardloopt, maar is van essentieel belang om blessures te voorkomen en om de laatste 10 km van een race efficiënt te kunnen blijven lopen. Daarbij is het een lekker gevoel om met gewichten te smijten en de verzuring door je lichaam te voelen razen zonder buiten adem te raken.

Ik raad aan om rompstabiliteit op te bouwen door TRX en pilates oefeningen uit te voeren – thuis of in de sportschool. Gewichtheffen is daarnaast een goede manier om extra kracht voor het fietsen te vergaren terwijl je je hele lichaam traint.”

  1. Zoek een groep om mee te trainen

,,De winter vereist natuurlijk nog steeds dat je een aantal zwem-, loop- en fietstrainingen afwerkt en de beste manier om dat te doen is door jezelf aan te sluiten bij een trainingsgroep. Soms moet je jezelf tot het uiterste pushen, ook in het off-season, en het hebben van een groep om je heen helpt daarbij.

In Stockholm is de dinsdagtraining bijvoorbeeld een sprinttraining die zelfs de beste lopers en zwemmers breekt, omdat het doel van de training is om de eerste te zijn die tot het gaatje gaat.

Als het op fietsen aankomt is iedere 2 uur durende spinningsessie waarbij het zweet van je afdruipt en je het maximale uit jezelf haalt een goede training. Probeer jezelf niet te focussen op snelheid en wattages, maar kies in plaats daarvan voor intense lessen die je conditie vanaf het begin uitdagen.”

(tekst gaat verder onder foto)

Trainen en racen met een groep is altijd een goed idee. (Foto: James Mitchell)

Laatste wijze woorden
,,Winters zijn er om uit je comfortzone te komen en je grenzen te verleggen. Het gaat niet om het aantal uren dat je erin stopt, maar om de manier waarop je die uren invult. Je zult er sterker van worden. De motivatie en energie die je krijgt na een training waarin het je is gelukt om je 100 meter record te verbreken, zal zorgen voor een glimlach die niet zomaar meer verdwijnt.”