Wedstrijden over de halve afstand die eindigen in kleine verschillen en daarmee spannende finishes, zijn geen uitzondering. Zo spannend als afgelopen nacht (Nederlandse tijd, red.) tijdens de Nieuwe-Zeelandse ‘Tauranga Half’ wordt het echter niet vaak: Kyle Smith, Braden Currie en Jack Moody – alledrie Nieuw-Zeelandse atleten – eindigden binnen iets meer dan slechts een halve minuut van elkaar.

Uiteindelijk was het dus Smith die aan het langste eind trok en met een eindtijd van 3:49:43 uur als eerste over de streep kwam. Veel speling had hij niet, want Currie liep met een looptijd van 1:13:46 uur bijna vier minuten sneller dan de uiteindelijke winnaar en naderde hem zodoende nog tot tien seconden: met een eindtijd van 3:39:53 uur werd hij tweede. Moody liep nog een tandje harder, had 1:10:53 uur nodig voor zijn afsluitende halve marathon en claimde zo, dankzij een eindtijd van 3:40:19 uur, het brons.

Bij de vrouwen was het minder spannend: Teresa Adam draaide direct goed mee voorin, maakte uiteindelijk het verschil op de fiets en kon daarna lopend naar de overwinning: het goud eiste ze op in een tijd van 3:57:01 uur. Hannah Wellls was met een eindtijd van 4:01:46 uur goed voor het zilver en ver daarachter pakte Rebecca Clarke na 4:15:14 uur het brons.