De Nederlandse Triathlon Bond raadt atleten met ambities aan niet te lang te wachten met inschrijven voor de verschillende NK’s. Op dit moment is alleen de inschrijving voor het NK Duathatlon (Almere, 3 april) open, maar de rest volgt spoedig. Niet te lang wachten heeft één reden: “Omdat ook dit jaar het aantal startplekken beperkt is.”

Naast het NK Duathlon over de standaard afstand in Almere opent ook de inschrijving voor de andere NK’s. Dat zijn onder andere het NK Duathlon Sprint (hoogerheide, 2 mei), NK Sprint Triathlon (Nijmegen, 5 juni), NK Middle Distance in Nieuwkoop, het NK Triathlon voor Masters (Hardenberg, 3 juli), NK OD in Rotterdam (10 juli), het NK Triathlon voor jeugd, junioren en U23 (Zaanstad, 29 augustus), het NK LD (Almere, 12 september) en het NK Paratriathlon (Roermond, 18 september).

“Sinds de komst van de Eredivisie Triathlon en de opname van de NK’s over de sprint- en olympische afstand in deze competities, is het aantal vrij beschikbare startplekken voor deelname aan deze kampioenschappen beperkt. Alle deelnemende teams kunnen namelijk gegarandeerd een team van vijf of vier atleten (respectievelijk mannen en vrouwen) inschrijven. Om de resterende startplekken toe te kennen, wordt gebruik gemaakt van een inschrijfprocedure, waarbij het belangrijkste uitgangspunt is dat de beste Nederlandse atleten van dat moment aan de start kunnen verschijnen”, schrijft de bond aan haar atleten.

“Door de toenemende populariteit van onze sport blijkt echter steeds vaker dat ook bij NK’s in andere disciplines en afstanden de vraag groter is dan het aantal beschikbare startplaatsen. Voor alle NK’s geldt als uitgangspunt dat kwaliteit voorop moet staan en daarom is gezocht naar een procedure om eenduidigheid en helderheid te krijgen in de wijze waarop de beschikbare startplaatsen worden verdeeld. Basisvoorwaarde is uiteraard dat deelnemers beschikken over de Nederlandse nationaliteit en een geldige atletenlicentie van de NTB of wedstrijdlicentie van de overkoepelende bond van één van de tijdens het betreffende NK beoefende sporten. Voor alle NK’s wordt gebruik gemaakt van een inschrijfprocedure, voor een toenemend  aantal NK’s gelden daar bovenop nog aanvullende criteria.”

Uiteraard sluit de NTB haar bericht af met de waarschuwing dat alles onder voorbehoud van de ontwikkelingen van het coronavirus is.