Fysiotherapeut Zuid-Koreaanse triathlonteam veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens seksueel misbruik
Zuid-Korea behaalde in 2018 zilver op de Asian Games zonder Choi Suk-hyeon. (Foto: Sporza.be)
Nieuws

Fysiotherapeut Zuid-Koreaanse triathlonteam veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens seksueel misbruik

De voormalig fysiotherapeut van het Zuid-Koreaanse Gyeongju triathlonteam is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens seksueel misbruik, fraude en inbreuk op de medische wetgeving. De veroordeelde, Ahn Joo-hyeon, was samen met de teammanager hoofdbeklaagde in de zaak rond de zelfmoord van triatlete Choi Suk-hyeon. De Zuid-Koreaanse triatlete diende vlak voordat zij uit het leven stapte een klacht in wegens jarenlang seksueel misbruik en fysiek geweld. Het was een zaak die de triathlongemeenschap wereldwijd bezighield.

Joo-hyeon werd in augustus 2020 aangeklaagd voor het verduisteren van zo’n 200.000 euro door als fysiotherapeut op te treden, terwijl hij hiervoor geen medische licentie had. Daarnaast werd de man beschuldigd van verbaal en fysiek geweld tegenover atleten en seksueel misbruik van de vrouwelijke triatleten.

Andere rechtszaken lopen nog

De zaak kwam aan het licht na het overlijden van de Zuid-Koreaanse triatlete Suk-hyeon. Drie maanden voor haar zelfmoord diende de atlete formeel een klacht in tegen de fysiotherapeut en de teammanager. De rechtszaken tegen de team manager en haar ploeggenoten, die op de hoogte waren van het misbruik, lopen nog en komen binnenkort voor.

De rechter veroordeelde Joo-hyeon tot een celstraf van acht jaar en een boete van 9000 euro. Hij mag zeven jaar lang niet meer met kinderen werken en moet 80 uur behandeling voor seksuele delinquenten volgen. De rechter beval tevens dat zijn identiteit en zijn misdrijf openbaar gemaakt zouden worden. Joo-hyeon bekende overigens schuld op alle aanklachten en betuigde zijn spijt. Dit was dan ook de reden dat de straf lager uitviel dan de door het openbaar ministerie geëiste tien jaar, tot grote onvrede van familie en ploegmaten van de triatlete, die liever een strengere straf hadden gezien.

Opnames als bewijslast 

Na het overlijden van Suk-hyeon meldde lokale media dat de triatlete al diverse keren haar beklag deed bij sportautoriteiten – waaronder het Zuid-Koreaans Olympisch Comité – maar telkens nul op rekest kreeg. In een dagboek dat de triatlete bijhield, staan verschillende heftige passages beschreven. Zo schreef de Koreaanse onder andere dat ze werd geslagen en soms dagenlang niet mocht eten omdat ze ‘te dik’ zou zijn. Dit stond niet alleen in haar dagboek, maar is ook te zien in opnames die de atlete heeft gemaakt, hetgeen dat als bewijsmateriaal zou zijn gebruikt in de zaak. 

Denk je zelf aan zelfmoord? Praat erover! Dat kun je anoniem en in volledig veilige setting doen via de zelfmoordpreventielijn 0900-0113 of te chatten via 113.nl. Dit kan 24/7, anoniem en vertrouwelijk.