Al houdt het kabinet uiteraard nog een slag om de arm, heeft de regering aangegeven te hopen dat grote evenementen vanaf 1 juli weer plaats kunnen vinden. Al was het organiseren van triathlons – of ander sportevenementen – in sommige gevallen vorig jaar nog mogelijk, heeft het gros van de evenementen sector sinds 1 maart 2020 stil gelegen. Om meer verzonken kosten te voorkomen en toch weer aan de slag te kunnen met het plannen van evenementen voor dit jaar, verzocht de branche het kabinet om duidelijkheid over de verwachte situatie voor de komende maanden.

Om organisaties vertrouwen te geven en grote faillissementen te voorkomen, komt er – op aandringen van de Tweede Kamer – een garantiefonds van 300 miljoen euro, zo kondigde het kabinet gisteren aan. “Er wordt een garantieregeling uitgewerkt zodat evenementen georganiseerd kunnen worden vanaf een tijdvak waar dat vanuit corona-optiek redelijkerwijs verantwoord is, inzet is nu vanaf 1 juli 2021”, schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. Een verdere uitwerking van dit fonds laat nog even op zich wachten.

Tot 1 juni geen evenementen in Drenthe

Terwijl er dus hoop is voor een betere situatie in de tweede helft van 2021, verklaart RTV Drenthe dat er in hun provincie tot 1 juni sowieso geen grote evenementen toegestaan zijn. Twaalf burgemeesters uit de provincie zijn tot dit besluit gekomen en hopen daarmee organisatoren duidelijkheid te geven. “We hebben nog veel te veel besmettingen. Daar komt bij dat lang nog niet iedereen voor de zomer is gevaccineerd. Ook het verloop van de Britse variant van het virus is onvoorspelbaar. Dat maakt dat het gewoon niet realistisch is dat er al voor juni evenementen kunnen plaatsvinden”, aldus Marc Out, voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe, tegen RTV Drenthe.

Vanaf volgende maand zullen er kleinschalige proefevenementen – zogenaamde fieldlabs – georganiseerd worden om beter in kaart te brengen hoe groot de besmettingsrisico’s precies zijn tijdens activiteiten met publiek.

Wat dit allemaal betekent voor de triathlon en of onze sport ook in aanmerking komt voor een dergelijk garantiefonds blijft helaas nog onduidelijk. Aangezien triathlons in de buitenlucht plaatsvinden en er beter afstand kan worden gehouden, konden er vorig jaar namelijk ook enkele evenementen plaatsvinden.