De Grand Raid is sowieso al een zware – en bijzondere – wedstrijd, maar de weersomstandigheden van gisteren maakten de race dit jaar nog een tikkeltje extremer: hevige regenval zorgde voor een extreem blubberig parcours, zware omstandigheden en atleten die gitzwart over de finish kwamen. De winst ging uiteindelijk naar het Belgische favorietenkoppel Lucas van Deynze en Tim van Hemel, die daarmee twee Nederlanders die eveneens als favorieten gezien werden, versloegen: Wouter Dijkshoorn en Koen de Leeuw.

De Grand Raid bestaat uit 3 kilometer kajakken, 24 kilometer mountainbiken, 8 kilometer trailrunnen, 11 kilometer mountainbiken en 4 kilometer run&bike. Beide koppels deden overigens ook mee aan het Grand Raid XL klassement, waarbij een dag eerder ook nog 21 kilometer mountainbiken en 11 kilometer trailrunnen op het programma stond. De wedstrijd wordt in duo’s afgelegd.

Al op zaterdag legden de twee Belgen hun basis voor de overwinning, maar een dag later waren het Dijkshoorn en De Leeuw die tijdens het kajakken een tegenaanval probeerden in te zetten. Zij stapten dan ook als eerste uit de boot en hadden toen een voorsprong van 40 seconden op Van Hemel en Van Deynze. Toch waren het de twee Belgen die de koppositie tijdens het mountainbiken al snel weer terugpakten en daarna ook niet meer uit handen gaven. Achter hen ontstond een spannende strijd tussen drie teams – Badoux-Piron, De Beyter-Huysentruyt en Dijkshoorn-De Leeuw – waarbij de posities allemaal een keer wisselden, maar het waren de twee Nederlanders die in de strijd om het zilver net de snelste bleken tijdens de afsluitende bike&run.

De overwinning was in ieder geval voor Van Hemel en Van Deynze: hun race zat er na 3:23:55 op. 13:48 minuut later kwamen Dijkshoorn en De Leeuw over de streep en slechts 25 seconden daarna kwamen Willem de Beyter en Bram Huysentruyt over de finish.

Het podium bij de Grand Raid (Foto: 3athlon.be)