Drie weken geleden reed hij lek tijdens de WTCS Abu Dhabi en daardoor voerde hij een eenzame – en kansloze – strijd in het achterveld, maar de enorme teleurstelling en ontgoocheling van die dag heeft Hayden Wilde inmiddels weggewassen. Afgelopen nacht (Nederlandse tijd, red.) werd hij namelijk op zeer imponerende wijze de winnaar van de World Triathlon Cup New Plymouth.

Nederlandse atleten stonden niet aan de start, maar er viel genoeg te genieten. Vooral van Wilde dus, want ook al had hij een kleine achterstand na het zwemmen, ontstond er tijdens het fietsen een kopgroep en uiteindelijk begon de kopgroep gezamenlijk aan de run. Daar waren de ambities van Wilde meteen duidelijk: hij ging volle bak om uiteindelijk dik onder de vijftien minuten te duiken op de afsluitende vijf kilometer.

Het leverde Wilde een finishtijd van 55:57 minuut op, ruim voor Tayler Reid die tweede werd in 56:32. Dat was nog een spannende strijd overigens, want Ricardo Batista werd derde in eveneens 56:32. Daar slechts twee seconden achter kwam Dylan McCullough nét tekort voor het podium.

Bij de vrouwen ging de winst naar Nicole van der Kaay, die met een eindtijd van 1:02:57 negen seconden voor Ainsley Thorpe bleef. Solvei Lovseth werd derde op zeventien seconden achter de winnares.