Nadat Lotte Wilms een paar weken geleden uitviel tijdens Challenge Wanaka, heeft de Nederlandse topatlete duidelijk weer stappen gezet richting het nieuwe seizoen: ze werd afgelopen nacht (Nederlandse tijd, red.) namelijk derde bij Ironman 70.3 Geelong.

Wilms begon het zwemonderdeel in Australië – het land waar ze ook woonachtig is – meteen sterk en het was eigenlijk geen verrassing dat ze als eerste uit het water kwam: dat deed ze na 26:04 minuut. Op tien seconden werd ze gevolgd door ‘good old’ Radka Kahlefeldt en Grace Thek en Stephanie Demestichas volgden haar op 46 seconden. Wilms was overigens de enige niet-Australische deelneemster, al is Kahlefeldt van oorsprong ook niet Australisch.

Op de fiets kwamen Wilms en Kahlefeldt meteen bij elkaar te rijden en duurde het ongeveer dertig kilometer voor ook Thek zich bij het tot dan toe leidende duo voegde. Alle andere vrouwen reden toen al op grote achterstand; Renee Kiley zat op bijna twee minuten en daarna was het ruim vier minuten wachten op de eerste achtervolgsters. Wilms, Kahlefeldt en Thek bleven vervolgens tot het einde van het fietsonderdeel bij elkaar en kwamen gezamenlijk T2 binnen. Een sterk fietsoptreden van Kiley zag haar wel dichterbij de leidsters komen; zij wisselde op 1:04 minuut.

Toch ging de run uiteindelijk alleen tussen Thek, Kahlefeldt en Wilms, die in die volgorde ook over de finish kwamen en gedurende de halve marathon ook constant in die volgorde liepen. Thek liep langzaam maar zeker steeds een paar seconden verder weg bij Kahlefeldt, terwijl Wilms al vroeg tijdens de run een grotere achterstand op liep en dus alleen nog kon rekenen op het brons. In de slotfase verloor ook Kahlefeldt sneller tijd.

Thek finishte de race in een tijd van 4:10:10. Kahlefeldt werd tweede op 2:28 minuut achterstand en Wilms derde op 4:17 minuut achterstand.