Twee Nederlandse mannen stonden er aan de start van de Europe Triathlon Cup Quarteira: Victor Goené en Ian Pennekamp. Helaas lukte het hen niet om mee te strijden om een topklassering: op gepaste afstand van de Noorse winnaar Vetle Bergsvik Thorn kwamen ze respectievelijk als 34e en 43e over de finish.

De strijd voorin was een hele spannende, waarbij een behoorlijk grote groep gezamenlijk op de finish afstevende. Na 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen had uiteindelijk niemand in die kopgroep meer een antwoord tegen de laatste versnelling van Thorn, die de wedstrijd uiteindelijk in 1:46:36 won. Twee seconden later kwam de Zwitser Fabian Meeusen over de streep en nog eens drie seconden later was het brons voor de Portugees Joao Pereira. Op papier was Jonathan Brownlee misschien wel de grootste favoriet en ook al zat hij in de kopgroep, zat er uiteindelijk geen podiumfinish voor hem in; hij werd zevende op twintig seconden achterstand.

Beide Nederlanders gaven al tijdens het zwemmen behoorlijk wat tijd toe op de kop van de wedstrijd en daarmee zagen ze hun kansen op een echte topklassering al snel slinken. Goené werd uiteindelijk 34e in een tijd van 1:50:03. Ian Pennekamp werd 43e en gaf nog wat meer tijd toe; hij finishte in 1:51:44.