Ze was op papier al de grote favoriet en die favorietenrol is waargemaakt door Cassandre Beaugrand; ze heeft vandaag de Europe Triathlon Cup in het Portugese Quarteira gewonnen. Er stonden drie Nederlandse vrouwen aan de start, maar geen van hen speelde voorin een rol in de wedstrijd. Beste prestatie kwam van Eva Cornelisse; zij werd 25e.

Quarteira is altijd een wedstrijd waar behoorlijk wat publiek langs de kant van de race staat en dat was vandaag niet anders; het zorgde voor een mooie sfeer rond de wedstrijd. Al dat publiek zag de Franse Cassandre Beaugrand dus winnen; zij won de wedstrijd over de Olympische Afstand in een tijd van 1:56:29 uur. Haar landgenote Audrey Merle werd tweede, op bijna een minuut achterstand (1:57:18). Daar weer kort achter werd de Luxemburgse Jeanne Lehair derde in een tijd van 1:57:36.

De achterstand van de Nederlandse vrouwen was – vooral in tijd – behoorlijk groot. Cornelisse werd dus 25e en finishte in een tijd van 2:04:06, bijna acht minuten achter de winnares. Kim van ‘t Verlaat zat daar nog verder achter, werd 31e en gaf met een tijd van 2:06:08 uur zelfs bijna tien minuten toe. Maaike Vooren zat kort achter Van ‘t Verlaat: zij werd 33e in een tijd van 2:06:54.