Olympisch Kampioen, World Triathlon Wereldkampioen, Ironman Wereldkampioen en nu Sub7 finisher: Kristian Blummenfelt mag een absolute triathlonlegende genoemd worden. De Noorse topatleet maakte vandaag het onmogelijke mogelijk en finishte een Long Distance in minder dan zeven uur. Hij liet er ook geen twijfel over bestaan, want de atleet noteerde een eindtijd van 6:43:44 uur. Blummenfelt was niet de enige die een geweldige prestatie leverde: ook Joe Skipper finishte ruimschoots onder de zeven uur. De Engelsman stopte de klok na 6:47:36 uur. 

Bij de dames was het Kat Matthews die onder de acht uur dook.

Vooraf gestelde tijdsdoelen

Blummenfelt: 0:45 – 03:49 – 2:25 (7:00 uur finishtijd)

Skipper: 0:49 – 03:20 – 02:37 (6:47 uur finishtijd)

Zwemonderdeel

Blummenfelt: 48:21 minuut (+3:21)

Skipper: 53:24 minuut (+4:24)

Anders dan alle andere atleten koos Blummenfelt er tijdens het zwemmen voor om slechts één pacer in te zetten: niemand minder dan de meervoudig Nederlands Kampioen openwaterzwemmen Lars Botelier. Binnen enkele meters genoot Blummenfelt al een flinke voorsprong en die liep tijdens de rest van het zwemonderdeel alleen maar verder op. Daarmee kwam het team van Skipper – waar Alistair Brownlee onderdeel van uitmaakte – op grote achterstand te staan.

Opvallend genoeg koos Skipper er aanvankelijk voor om ongeveer op heuphoogte naast Brownlee te zwemmen, terwijl zijn tweede pacer achter hem lag. Zo lagen de drie in een soort piramide en genoot Skipper dus alleen het ‘stayer’ voordeel van Brownlee. Blummenfelt bevond zich daarentegen direct in de voeten van Botelier.

Met een snelle zwemtijd van 48 minuten, begon Blummenfelt met een prettige buffer tot Skipper aan het fietsonderdeel. Skipper wisselde zo’n vijf minuten later en zwom daarmee dus 53:24 minuut.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Fietsen

Blummenfelt: 3:24:22 uur (-24:38)

Skipper: 3:16:42 uur (-3:18)

In het wiel van zes pacers stormde het team van Blummenfelt de eerste negentien kilometer richting de Lausitzring, waar de rest van het fietsonderdeel – verdeeld over rondes van ongeveer zes kilometer – plaatsvond. Skipper sloot aan bij vijf pacers. Anders dan andere atleten koos Skipper ervoor om de rest van het fietsonderdeel – vanaf het circuit – constant met dezelfde groep pacers te rijden.

Eenmaal aangekomen bij de Lausitzring werd de groep pacers van Blummenfelt deels ‘ververst’ door twee pacers te vervangen. In aanloop naar het circuit behaalde Blummenfelt een snelheid van 51 kilometer per uur. Skipper trapte daarentegen maar liefst 53,7 kilometer per uur weg in de openingsfase.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Skipper met zijn pacers tijdens de eerste kilometers. (Foto: 3athlon.nl)

Na zo’n vijftig kilometer ging er even iets mis achterin het team van Blummenfelt, waardoor de atleten snel in moesten grijpen om een valpartij te voorkomen. Gelukkig slaagden ze daar in en kwam de groep weer netjes op een lang lint te liggen. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

Blummenfelt achterin zijn groep. (Foto: 3athlon.nl)

In 55 kilometer had Skipper het gat tot Blummenfelt al ruimschoots gehalveerd. Zo lag hij op dit punt nog slechts 2:30 minuut achter. Skipper sloot dan wel pas op het laatste moment aan in het Pho3nix Sub7 project – gezien de blessure van Brownlee – op de fiets leek zijn team geweldig op elkaar ingespeeld te zijn. De wissels – van voor naar achter, binnen de groep – waren zo soepel dat er nauwelijks snelheid verloren ging. 

Na 90 kilometer begon Skipper de groep van Blummenfelt langzaam aan in het vizier te krijgen. Met nog een tweede fietshelft te gaan, lag Skipper nog maar 24 seconden achter de Noorse topatleet. Met 103 kilometer in de benen, was het gedaan voor Blummenfelt. Met rap tempo kwam het team van Skipper aan de Olympisch kampioen voorbij. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

Skipper raast aan Blummenfelt voorbij. (Foto: 3athlon.nl)

Al had Skipper’s team aanvankelijk het plan om zo goed als het gehele fietsonderdeel intact te blijven, werden twee atleten toch gewisseld nadat Blummenfelt was bijgebeend, zodat ze wat rust konden pakken. Skipper reed nog altijd in het wiel van zes atleten, die regelmatig met twee atleten aan de kant werden gewisseld. 

Skipper breidde zijn voorsprong in de tweede helft uit tot 2:16 minuut. Ondertussen leek Blummenfelt het zwaar te krijgen. Vlak voor de wissel schreeuwde de Noorse atleet iets richting zijn begeleiding in de auto. Met een fietstijd van 3:16:42 uur bereikte Skipper de hoogste gemiddelde snelheid, namelijk 54,9 kilometer per uur. Blummenfelt voltooide de 180 kilometer in 3:24:22 uur, goed voor een snelheid van 52,8 kilometer per uur. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

Blummenfelt in de eerste meters van de marathon. (Foto: 3athlon.nl)

Lopen

Blummenfelt: 2:30:50 (+5:50)

Skipper: 2:36:43 (-0:17)

Met een totaaltijd van 4:10:49 uur (Skipper) en 4:13:05 uur (Blummenfelt) na het zwemmen en fietsen, lagen beide atleten ruimschoots op schema voor een dikke sub7 tijd. 

Atleten mochten vandaag binnen de regels creatief zijn met hun verzorging. Zo besloot Skipper een drukspuit aan te schaffen en deze tijdens de marathon – gevuld met water – mee te geven aan de fietser die hem begeleidde. Dat voorzag hem van wat welkome verfrissing op deze hete dag. Blummenfelt zette ondertussen met een Keniaanse toploper, die hem begeleidde, de achtervolging in op Skipper. 

Na zo’n veertien kilometer had Blummenfelt – die een tempo van 3:31 minuut per kilometer liep – zijn achterstand tot Skipper al gedicht tot 45 seconden. Daarmee begon het Skipper zo langzaam aan heet onder de voeten te worden. Skipper opende de marathon met een tempo van 3:39 minuut per kilometer. 

Tekst gaat verder onder afbeelding

Blummenfelt haalt Skipper terug in na achttien kilometer. (Foto: 3athlon.nl)

Na achttien kilometer was het weer de beurt aan Blummenfelt en haalde hij Skipper terug in. Na een korte woordenwisseling en een lach ging de Noorse topatleet er vandoor. 

Blummenfelt voltooide zijn indrukwekkende marathon met succes. Na een marathon van 2:30:50 uur en met een ongekende finishtijd van 6:44:25 uur op de klok passeerde hij de streep als eerste. Skipper finishte met een prachtige eindtijd van 6:47:36 uur.