Na het missen van het WK Ironman in St. George, heeft Laura Philipp de meer dan vervelende nasmaak ongetwijfeld uit haar mond gewassen dankzij de overwinning die ze vandaag boekte: ze won zojuist Ironman Hamburg en daarmee het EK Ironman. De Duitse topatlete deed dat overigens wel tussen een deelnemersveld dat eigenlijk EK-onwaardig is.

In totaal stonden er slechts elf vrouwen aan de start in Hamburg en onder hen weinig écht grote namen. Snelste zwemster was hoe dan ook de Amerikaanse Chelsea Sodaro, maar toen ze na 54:38 minuut uit het water kwam, lag Philipp direct in haar voeten. Niet in haar eentje overigens, want ook Manon Genet en Chantal Sainter kwamen gelijktijdig uit het water en mochten zodoende als kwartet op weg naar T1.

Op de fiets bleek al snel dat het veld niet sterk genoeg was om de wedstrijd echt spannend te maken, want Philipp reed vrijwel direct bij iedereen weg en had na negen kilometer al een voorsprong van meer dan een halve minuut. Gedurende de 180 kilometer op de fiets bleef dat beeld constant hetzelfde; de voorsprong van Philipp werd alleen maar groter en toen ze in T2 terugkeerde, lag Sodaro vier minuten achter en Genet – die als derde terugkwam – al bijna zeventien minuten.

Het zorgde voor een wat smaakloze marathon, want ook daar bleef Philipp haar voorsprong vergroten en gebeurde er weinig spannends. Het maakte van Philipp overigens geen minder mooie Europese Kampioene, want toen ze na 8:18:20 over de finish kwam, was haar Europese titel meer dan verdiend. Sodaro finishte als tweede in een tijd van 8:36:42 en Genet werd derde in 8:52:02.